Thursday 20 August 2015

Kuih Gelang a.k.a Kuih Keria

Hari ini 19.08.2015.. tapi lagi 6 minit nak masuk 20.08.2015 wahahahha... Baru berkesempatan hakak nak hupdate blog.. Lame dah teringin nak update tp mood asek ke laut dalam di tambah pulak penyakit M melanda.. Memang tak la jenguk blog nih. heheh

Harini hakak cuti keje.. sakit tangan ngan kaki tapi sebenarnye malas g keje je lebih tuu..huhu .. So memandangkan hakak ada kat rumah sehari suntuk teringin plak nak masakkan en.somi kuih untuk santapan minum petang..  hik hik hik..... rajin tak hakak....

Berbekalkan kerajinan yang diluar dari kebiasaan..maka untuk minum petang en.somi terhasil la kuih tradisional yg berasaskan ubi keledek iaituu jeng jeng jengggg KUIH KERIA a.k.a Kuih gelang. Hasilnye.. hohhhh opkos lah mengancam... nak resepi??? senang jehhh... meh hakak belanja resepi..

Kuih Keria a.k.a Kuih Gelang

Bahan2

1.Ubi keledek 3 ketui (akak suka yg oren)
2. Tepung gandum 3 sudu makan (penuh)
3. Garam secubit
4. Gula untuk buat Sira gule

Cara Masak?

Follow gambar yang hakak belanja nih... hehhe


1. Rebus ubi sampai empuk


2. Lepas buang kulit ubi.. lecekkan ubi sampai lunyai.. hik
hikkk hikk!


3. Garam secubit

                                      
                                                                 
         4. Masukkan tepung gaul sebati sampai jd doh mcm gambor kat bawah
ni hehehh


5. Jeng jeng jengg doh kalau lembik sikit takpe.
baru sedap nak kunyah ngeee


6. Buat bulat2 macam donut tu..


7. Pastu panaskan minyak n goreng keemasannn.. nanti boleh
gadaiiii wakaaka!


8. Erkkk yang ni dah siap goreng tapi xleh gadai
hik hik hik !


9. Untuk buat sira gula..
panaskan kuali isi air dalam 4 sudu besar
n gula 3 sudu besar. kacau sampai mendidih
dan masukkan kuih yg dah siap di goreng.
kacau sebati pastu tutup api gas dan kacau sampai kering
dan berkerak gule.

10..... Hasilllllllnye nantiiii akak jadi cenggini...


hehehh rupe x berapa nak lawa.. tapi rase sedapp
òooooo


Selamat mencubaaaaaaa!!!






No comments:

Post a Comment