Sunday, 4 October 2020

Batuk.

 Assalamualaikum semua.


Harap ada diantara sahabat-sahabat yang membaca niada petua atau cara untuk menghilangkan batuk.

Aku dah tak tahan dengan batuk yang ada sekrang ni. Sangat mengganggu. Nak solat serba tak kena, nak duduk tak boleh, nak baring tak boleh, pendek kata setiap kali aku bergerak aku akan batuk dengan teruk.

Aku rase korang mesti biasa  dengar orang cakap "aku batuk sampai terkencing-kencing" betul tak?

Masalahnya aku batuk sampai terus rase nak buang air besar. Stress sangat. Aku dah makan ubat batuk, dah cube petua2 yang ada dekat internet. Semua tak menjadi.

Pernah sekali aku batuk sambil ketawa sebab masa tu tengah tengok running man, aku ketawa sambil batuk, tiba2 batuk aku tak mahu berhenti,  aku sampai tak boleh bernafas , muka sampai ke leher rase kembang macam nak pecah, tangan aku dah menggapai2 apa yang ada nak bangun dari tempat aku duduk tu, nasib baik laki aku nampak. Cepat-cepat dia bagi air suruh minum. Rase kalau laki aku tak nampak tu mau putus nyawa aku haritu huhuhu.

So kawan-kawan yang di kasihi semua, kasihanilah aku. ada tak sebarang petua atau ubat yang boleh aku ambil untuk hilangkan bauk ni.

Sekarang suami aku takde sebab ada short course dekat dengkil sana. Tinggal berdua dengan dak mija je. Kadang2 aku risau kena batuk tengah malam takde siapa tolong.

Harap kawan-kawan semua dapat tolong aku. Pleaseeeee!




Monday, 28 September 2020

Masaaaaaaaa

 Tik tok tik tok !

Waktu pun berlalu.  Di anak tirikan dan diabaikan lagi blog ini. Kesian! Tiada pengisian dan perkongsian yang di buat. Kenapa ? dan Mengapa?

Tiada kata yang dapat diungkapkan melainkan masa yang dikejar untuk diri sendiri juga masih belum cukup, inikan pula nak mencuri waktu menulis seketika. 

Omong kosong !!

Sekarang ni kan sedang menulis?

Alhamdulillah di beri kesempatan untuk aku beristirehat dari banyak perkara contohnya??? 

Cuti masak.. hihihi ADUIIII poyo je ayat2 kat atas ni hahaha.

Sekarang banyak masa terluang sebab cik suami tiada untuk di beri keutamaan, sebab beliau ada short course sebulan. 

Cik somi balik hujung minggu je. Jadiii masa yang adaa memang boleh hadap blog laaaaa.. hehehe

Harap lepas ni semua media sosial aku berupdate lah hendaknye..

OKKKK. tak sabar untuk next entry.. hmmm  bye,,,, jumpa lagi. takde idea nak tulis ape lagi sekarang ni. heheh.

Tuesday, 25 August 2020

Cyst dan aku!

Assalamualaikum.

Tarikh 17.8.2020 aku decided untuk pergi juga scan perut aku yang macam orang mengandung 4 bulan ni.

Aku memang dah lama ada masalah period tak konsisten ni. Lepas je beranak kan mirza 7 bulan aku tak datang bulan, lepas tu start la merapu meraban period nyeeeee.. kejap datang kejap tak datang.

Awal tahun hari tu period datang macam orang tumpah darah. 2 bulan berturut-turun darah turun non stop. Muka pun pucat lesi.

Bila ada masa and duit lebih sikit ni aku pun terus la pergi scan dekat klinik siti. Mudah and cepat je buat kat situ. 

So dari scan yang di buat untuk gambar first tu, gambar rahim. Dinding rahim yang tebal dengan darah yang melekat. So bila darah-darah yang sepatutnya keluar setiap bulan tak keluar, maka dia menempellah di dinding rahim. Untuk masalah ni doctor ada bagi aku ubat turun darah. Alhamdulillah 24/08/2020 bersamaan dengan semalam aku pun period. Semalam saja aku tukar pad 8x. Stressnye aku rasa. Kalah orang lepas bersalin turun darahnya. Malam tadi aku baring nak tido pun rasa macam di awang-awangan. Agaknye sebab darah banyak sangat turun. Kepala pun ting tong.
Hari ni pun masih heavy flow dengan pekej sakit perut lebih sakit dari semalam. huhuhu

Gambar bawah tu pula, eh eh ehhh tetiba ada cyst pula sebiji. huaaaaa tapi doctor kata cyst tu kecik je and tak bahaya. Lege sikit aku dengar.  Doctor juga kata yang cyst aku tu tak aktive. Aku nak tanya dengan doctor tu tapi terlupa. Korang rasa cyst yang tak aktive tu berkemungkinan boleh jadi aktive atau tidak???

Kalau korang tau , korang drop komen kat bawah ye.

Aku menaip sambil tahan sakit ni huhuhu menaip sambil berguling2. Adeh! korang doakan aku sihat walafiat je ye.  Doctor ada bagi surat suruh refer pakar O&G, tapi aku belum pergi lagi. huhuhu 

Kalau free nanti aku pergi. huhu


Aku update gambar ni kat status wassap, habis semua ucap tahniah.. wehhhh aku bukan mengandung laaaaa huhuhuhuhuhu



Sunday, 23 August 2020

Bakso in da houseeee


Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah hari ni dapat masak makanan yang di minta en.somi. Biasanya selalu dia minta lain yang aku masak hehehe. Ini pun terpesong juga ni sebab asalnya laki aku minta bihun sup tapi aku upgrade jadi bakso bahahaha.

Laki aku kata sedap. Alhamdulillah menepati citerasa dia. Pada aku sedap juga cuma kalau masin sikit lagi baru sedap. huhhuhu

Papepun yang penting tekak suami dulu diambil kira. tekak aku telan je semua . Tolak batu dengan kayu je. heheh

So korang kalau takde idea nak masak boleh la cuba masak bakso hehehe.





Hanya Rindu - Andmesh

Saat ku sendiri, ku lihat foto dan video

Bersamamu yang telah lama ku simpan

Hancur hati ini melihat semua gambar diri

Yang tak bisa, ku ulang kembali

Ku ingin saat ini, engkau ada di sini

Tertawa bersamaku, seperti dulu lagi

Walau hanya sebentar, Tuhan tolong kabulkanlah

Bukannya diri ini tak terima kenyataan

Hati ini hanya rindu

Segala cara telah kucoba

Agar aku bisa tanpa dirimu,

Ho-oh

Namun semua, berbeda

Sulitku menghapus kenangan bersamamu

Ku ingin saat ini, engkau ada di disini

Tertawa bersamaku, seperti dulu lagi

Walau hanya sebentar, Tuhan tolong kabulkanlah

Bukan diri ini tak terima kenyataan

Hati ini hanya rindu,

Ho oh

Hanya rindu

Ho-oh

Ku…

Tuesday, 4 August 2020

Kemarin - Seventeen

Kemarin engkau masih ada di sini
Bersamaku menikmati rasa ini
Berharap semua takkan pernah berakhir
Bersamamu
Bersamamu
Kemarin dunia terlihat sangat indah
Dan denganmu merasakan ini semua
Melewati hitam-putih hidup ini
Bersamamu
Bersamamu
Kini sendiri di sini
Mencarimu tak tahu di mana
Semoga tenang kau di sana
Selamanya
Aku selalu mengingatmu
Doakanmu setiap malamku
Semoga tenang kau di sana…

Sunday, 2 August 2020

Pergi Tak kembali. Al-Fatihah

Assalamualaikum semua,

"Paru-paru berair, heart attack, hati bengkak" ini keputusan post mortem yang sempat aku dengar masa doctor di bahagian forensik tu terangkan punca kematian kakak ipar aku. Aku juga ada dengar doctor tanya kakak ipar aku ada menyususkan baby masa baring atau sambil tido? Perlahan suara abang aku jawab " ha ah.. " sambil mengangguk.

Ya Allah Kau ampunilah dosa2 nya,
Kau lapangkanlah kuburnya,
Kau terangi lah cahaya kuburnya,
& kau tempatkan beliau bersama org2 yg beramal soleh..
Aaminn2 ya rabbal a'laminn...

Perginya tak kembali.
Maaf andai coretan aku hari ini terlalu panjang untuk korang,  aku cuma nak melapangkan dada yang sarat dengan kesedihan. Dari riak wajah mungkin korang tak nampak betapa aku sedih atas kehilangan kakak ipar tapi kehilangan dia sangat terkesan untuk aku.

Aku ingat mak dapat panggilan telifon dari abang aku yang menjerit2 bagitau " Makkk maaa sakit makkk maa sakitttt.. AllahhhuAkbarrr..Allahuakbarrrr.. Mak tolongggggg." talian telipon pon putus.

mak aku cuma sempat cakap.. "Allahhh ajie kat mana, mak ampunkan dosa ajie..mak datanggg ajiee mak datangg..." masa ni tak clear mak aku ingat abg aku yang sakit sebab sebelum ni dia ada mengadu sakit pinggang dekat mak aku.

Kebetulan aku dengan suami ada kat rumah. Tengok mak yang cemas tu dengan aku sekali kalut. Laki aku terus angkat anak yang tengah tido dalam kereta. aku pula yang baru lepas mandi capai je ape yang boleh di pakai. Dalam kereta nak menuju kerumah abang aku di kg sebelah memang tak berhenti mak dengan aku berdoa.

Hati berdebor dari jauh nampak ramai orang depan rumah abang cik , mak aku keluar kereta terus tanya mana abang cik.. mata aku tertancap dekat abang cik yang keluar rumah sambil dukung anak keciknya yang umur 1 tahun 1\2 . Abang aku nampak je mak terus cakap "makk kema kemaa makkk" sambil menangis peluk mak aku.

Aku terus lari masuk rumah , ada jiran2 perempuan dalam rumah suruh aku masuk bilik. Masuk je aku dalam bilik nampak jiran pangku kepala kakak ipar aku untuk letakkan bantal di bawah kepala. Aku berdiri kaku kat tepi, blur tak tau nak buat ape. Kak ma dah kaku tak sedarkan diri, Mak aku masuk terus teriak dapatkan kak ma.. abg cik aku masuk minta tolong pergi ambilkan mak mertua dengan anak sulung and anak no 2 dia, sebab call banyak kali tak de org jawab.

Balik dari amik mak mertua abg cik  kami nampak kereta polis dengan ambulans. Dalam perjalanan balik tu mak aku ada telipon bagitau yang kak ma dah takde. Aku diam je tak bagitau lagi pada mak mertua n anak2 abg cik. Sampai kat rumah kami semua menuju ke bilik. Sekujur tubuh kaku berselimut putih dengan wajah ditutup kain jarang. Menangis teresak mak mertua dengan anak2 buah aku. AKU? aku masih terkejut macam tak percaya yang kak ma dah takde. Sedihnya sampai ke ulu hati.

Masa ni abg cik dah tenang sikit. cuma sekejap2 dia menangis bila melati anak no 3 menangis nak mama dia. Anas yang paling kecil masih tak mengerti apa2.

Kematian kakak ipar aku dah disahkan oleh pegawai kesihatan yang datang. Asalnya tak payah bawa ke hospital tapi di sebabkan procedure kakak ipar meninggal muda bawah usia 50 tahun , dan meninggal secara mengejut post mortem perlu dijalankan.

Abang cik cerita masa kejadian kak ipar baru lepas sembahyang isya, lepas tu duduk sembang-sembang dengan abang aku sambil menyusukan anas. Lepas tu tiba-tiba kakak ipar aku mcm kena tarik macam orang kejang tu. Masa tu sempat abang cik ajar mengucap, dia lari keluar menjerit minta tolong dengan jiran2. Kakak ipar aku masa ni dah tak sedarkan diri. Tapi jiran kata masa diorang sampai dalam bilik pun nampak dah macam takde. 

Masa aku sampai rumah tu pun aku dah boleh agak yang kak kema memang dah takde masa tu. dari wanrna kulit dan bibirnya yang pucat kebiruan lebih kurang.

Kak kema kakak ipar yang baik,, rajin bercerita, senyum selalu, dia jaga mak dia, dia jaga mak aku macam mak sendiri. 

Petang raya haji haritu sempat sembang dengan dia. Tanya pasal business kuih aku, cerita pasal sakit darah tinggi dia, cerita pasal anak2. memang tak nampak langsung perubahan kak kema.

Kak kema damailah disana. Berehatlah.  Acha doakan kak ma dikurniakan syurga sebab kak ma memang layak. 

In sya Allah abg cik dan anak2 kuat dan tabah hadapai dugaan yang Allah bagi ni.

Buat anak2 buh maksu:

Muhammad Amirul Hakimi
Amni Hadirah
Melati
Anas

Maksu sentiasa ada untuk kalian. Buat abg cik. kuatkan hati redha dengan ujian yang Allah bagi kami sentiasa ada di belakang abg cik.

Buat kawan2 yang baca, harap sudi sedekahkan Al-fatihah buat kakak ipar kesayangan aku.

“Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un”

Al-Fatihah

. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞
مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين



rindu


kenangann


Selamat Jalann