Tuesday, 4 August 2020

Kemarin - Seventeen

Kemarin engkau masih ada di sini
Bersamaku menikmati rasa ini
Berharap semua takkan pernah berakhir
Bersamamu
Bersamamu
Kemarin dunia terlihat sangat indah
Dan denganmu merasakan ini semua
Melewati hitam-putih hidup ini
Bersamamu
Bersamamu
Kini sendiri di sini
Mencarimu tak tahu di mana
Semoga tenang kau di sana
Selamanya
Aku selalu mengingatmu
Doakanmu setiap malamku
Semoga tenang kau di sana…

Sunday, 2 August 2020

Pergi Tak kembali. Al-Fatihah

Assalamualaikum semua,

"Paru-paru berair, heart attack, hati bengkak" ini keputusan post mortem yang sempat aku dengar masa doctor di bahagian forensik tu terangkan punca kematian kakak ipar aku. Aku juga ada dengar doctor tanya kakak ipar aku ada menyususkan baby masa baring atau sambil tido? Perlahan suara abang aku jawab " ha ah.. " sambil mengangguk.

Ya Allah Kau ampunilah dosa2 nya,
Kau lapangkanlah kuburnya,
Kau terangi lah cahaya kuburnya,
& kau tempatkan beliau bersama org2 yg beramal soleh..
Aaminn2 ya rabbal a'laminn...

Perginya tak kembali.
Maaf andai coretan aku hari ini terlalu panjang untuk korang,  aku cuma nak melapangkan dada yang sarat dengan kesedihan. Dari riak wajah mungkin korang tak nampak betapa aku sedih atas kehilangan kakak ipar tapi kehilangan dia sangat terkesan untuk aku.

Aku ingat mak dapat panggilan telifon dari abang aku yang menjerit2 bagitau " Makkk maaa sakit makkk maa sakitttt.. AllahhhuAkbarrr..Allahuakbarrrr.. Mak tolongggggg." talian telipon pon putus.

mak aku cuma sempat cakap.. "Allahhh ajie kat mana, mak ampunkan dosa ajie..mak datanggg ajiee mak datangg..." masa ni tak clear mak aku ingat abg aku yang sakit sebab sebelum ni dia ada mengadu sakit pinggang dekat mak aku.

Kebetulan aku dengan suami ada kat rumah. Tengok mak yang cemas tu dengan aku sekali kalut. Laki aku terus angkat anak yang tengah tido dalam kereta. aku pula yang baru lepas mandi capai je ape yang boleh di pakai. Dalam kereta nak menuju kerumah abang aku di kg sebelah memang tak berhenti mak dengan aku berdoa.

Hati berdebor dari jauh nampak ramai orang depan rumah abang cik , mak aku keluar kereta terus tanya mana abang cik.. mata aku tertancap dekat abang cik yang keluar rumah sambil dukung anak keciknya yang umur 1 tahun 1\2 . Abang aku nampak je mak terus cakap "makk kema kemaa makkk" sambil menangis peluk mak aku.

Aku terus lari masuk rumah , ada jiran2 perempuan dalam rumah suruh aku masuk bilik. Masuk je aku dalam bilik nampak jiran pangku kepala kakak ipar aku untuk letakkan bantal di bawah kepala. Aku berdiri kaku kat tepi, blur tak tau nak buat ape. Kak ma dah kaku tak sedarkan diri, Mak aku masuk terus teriak dapatkan kak ma.. abg cik aku masuk minta tolong pergi ambilkan mak mertua dengan anak sulung and anak no 2 dia, sebab call banyak kali tak de org jawab.

Balik dari amik mak mertua abg cik  kami nampak kereta polis dengan ambulans. Dalam perjalanan balik tu mak aku ada telipon bagitau yang kak ma dah takde. Aku diam je tak bagitau lagi pada mak mertua n anak2 abg cik. Sampai kat rumah kami semua menuju ke bilik. Sekujur tubuh kaku berselimut putih dengan wajah ditutup kain jarang. Menangis teresak mak mertua dengan anak2 buah aku. AKU? aku masih terkejut macam tak percaya yang kak ma dah takde. Sedihnya sampai ke ulu hati.

Masa ni abg cik dah tenang sikit. cuma sekejap2 dia menangis bila melati anak no 3 menangis nak mama dia. Anas yang paling kecil masih tak mengerti apa2.

Kematian kakak ipar aku dah disahkan oleh pegawai kesihatan yang datang. Asalnya tak payah bawa ke hospital tapi di sebabkan procedure kakak ipar meninggal muda bawah usia 50 tahun , dan meninggal secara mengejut post mortem perlu dijalankan.

Abang cik cerita masa kejadian kak ipar baru lepas sembahyang isya, lepas tu duduk sembang-sembang dengan abang aku sambil menyusukan anas. Lepas tu tiba-tiba kakak ipar aku mcm kena tarik macam orang kejang tu. Masa tu sempat abang cik ajar mengucap, dia lari keluar menjerit minta tolong dengan jiran2. Kakak ipar aku masa ni dah tak sedarkan diri. Tapi jiran kata masa diorang sampai dalam bilik pun nampak dah macam takde. 

Masa aku sampai rumah tu pun aku dah boleh agak yang kak kema memang dah takde masa tu. dari wanrna kulit dan bibirnya yang pucat kebiruan lebih kurang.

Kak kema kakak ipar yang baik,, rajin bercerita, senyum selalu, dia jaga mak dia, dia jaga mak aku macam mak sendiri. 

Petang raya haji haritu sempat sembang dengan dia. Tanya pasal business kuih aku, cerita pasal sakit darah tinggi dia, cerita pasal anak2. memang tak nampak langsung perubahan kak kema.

Kak kema damailah disana. Berehatlah.  Acha doakan kak ma dikurniakan syurga sebab kak ma memang layak. 

In sya Allah abg cik dan anak2 kuat dan tabah hadapai dugaan yang Allah bagi ni.

Buat anak2 buh maksu:

Muhammad Amirul Hakimi
Amni Hadirah
Melati
Anas

Maksu sentiasa ada untuk kalian. Buat abg cik. kuatkan hati redha dengan ujian yang Allah bagi kami sentiasa ada di belakang abg cik.

Buat kawan2 yang baca, harap sudi sedekahkan Al-fatihah buat kakak ipar kesayangan aku.

“Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un”

Al-Fatihah

. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞
مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين



rindu


kenangann


Selamat Jalann



Friday, 10 July 2020

Gaya macam busy.. tapi busy makan je.

Assalamuaikum semua.

Alhamdulillah harini diizinkan lagi aku untuk menulis. Thank you Allah. Tapi nak buh tajuk apa aku pon tak tau...

Setelah berbulan-bulan aku stop buat kuih dan nasi lemak untuk jualan pagi sebab dapat kejekan So stop la berniaga. Sekali kusangka panas hingga ke petang rupanya  covid 19 melanda. Keje pun kena buang muahahaha. Takpelah aku anggap je Allah nak bagi rezeki lebih kat tempat lain huhuh.

Tempat lama aku berniaga nasi lemak dulu dah ada jiran take over jual nasi lemak kukus. Aku ok je.
Jiran a.k.a aku panggil Kak Jun just buat nasi lemak berlauk benda lain dia takde. So datang sorang jiran blok lagi satu pulak tumpang letak bihun dengan laksa dekat situ. Aku pula Kak jun called hari Rabu pukul 12 tengah malam suruh aku buat kuih. Hahahah ketawa aku..awat x cakap awal-awal. mana ada aku barang nak buat. Hari Khamis aku terlajak tido tak sempat buat kuih. So hari ni aku hantar donut dengan karipap. Alhamdulillah habis laku licin.Tolak komisen Kak jun 0.05 sen setiap sebiji kuih dapat la aku RM20.25 . Dapat duit terus masuk tabung hehehe.

Aku bangun pukul 5 am untuk buat kuih. Lepas subuh siap cecantik dalam pukul 7 am aku menapak ke kedai kak jun untuk hantar kuih. Balik kejut dak Mija bangun pergi sekolah. Pukul 8 am aku dengan laki aku pergi hantar dia pulak ke sekolah. Kalau korang baca ni , macam busy je aku kannn hehehe

Balik dari hantar mija laki aku tanya nak breakfast tak? Aku cakap "aku ikut je.." Tau tau dia bawak aku breakfast kat Puncak Jalil kedai "MAK CHIK" . Sebelum keluar kereta aku tanya siap-siap kat dia boleh ke aku order macam biasa. hehehe Dia cakapp orderrr leeee. Senyum sampai telinga aku ngeh ngeh ngehhh.

Apa yang order macam biasa tuu???

TARAAAAAAA!!! Roti kawennnnn banjirrrr satuuu. Roti kawen tu ape? heheh Roti telur 1 + Roti Kosong 1 dan kalau aku yang makan haruslah banjirrrrrrrrrrrrrrrrrrr.


ni pon tak cukup banjir. 


Tengah duk tunggu roti siap aku terpandang pulak tapai ubi.. Ya Allahhhh punyalah lama aku mencari tapai ubi ni. Sebelum PKP masa bawa mak mertua n makcik laki aku pergi pasar shah alam tu ada aku jumpa tapai ubi ni. konon masa nak balik baru beli , sekali lagi pusing dah tak jumpa kedainye heheh. Melepas aku. Apa lagi aku pun tanya, abgggggg nak tapai ubi bolehhhh. hehehe lagi sekali jawapan diaaa sangat memberansangkan, amikkkk laaaa. yahuuu lepas kempunana. Ya Allah kau murahkan lah rezeki suami ku . aminn


tapai yang menggoda iman aku pepagi.

Kekenyang aku hari ni, lepas balik breakfast aku suruh laki aku turunkan aku dekat kedai kak jun, sampai kedai kak jun ada pulak bihun goreng tauge. Allahhh.... di sebabkan aku ni seorang pecinta tauge amik la sebungkus makan kat situ. Maka kenyanglah perut aku untuk satu hari ni.

Belum pukul 10 am perut aku penuh macam nak meletup hahahah. Giler ape tah keje harini asek nak makan je.

Sian laki aku tengahari makan sensorang dia. Takpe la kot hari ni je makan sengsoran yang penting aku dah masak tengahati, hehehe

Tq sebab sudi baca. Aku xde idea nak letak tajuk apa. hehehe





Monday, 6 July 2020

Telur dadar je pun hehehe

Assalamualaikum semua,

Aku fikir dua tiga kali juga nak share video ni dengan korang. Malu pun ada maklum lah beginner.. hahahah

Al-kisahnye mana aku tau kalau nak record video tak boleh menegak. Aku pulak balun je merakam video menegak. Siap edit semua , aku pun tunjuk la kat laki aku tanya

 "banggg pelik tak video ni bila sampai intro?"

 Laki aku pun kabo "aah pelikkk mana ada orang record menegak"

"ngape abang tak bagitau acha, acha mana tau" aku balas.

"Kata nak jadi youtuber kena lah tau" laki aku jawab lebih kurang cenggitu.

Aku pun garu kepala yang memang tengah gatal. Cane ni..video dah edit, rugi lah aku berpeluh2 merakam tadi.

Setelah penat berfikir dan juga bersoal jawab dengan abang chik aku (dia pun youtuber), dia pun kabo apload je.

Maka aku pun buang perasaan malu dan teruskan dengan perasaan tak tau malu upload jugalah resepi  telur dada aku yang tak seberapa tu.

Harap sudi tonton like dan subscribe.

TELUR DADAR SEDAP DAN LEMBUT

Bahan:

Telur ayam
Bawang
Cili Padi
Lada Sulah
Mayonis

Cara masak:

Campur semua dan pukul rata. Panaskan minyak dan goreng macam biasa.

Hati-hati ye. Telur ni bila dah tambah mayonis dia jadi super lembut n gebu. so masa nak flip tu senang hancur. hati-hati. 

Selamat mencuba.


Please tonton dan subscribe.


Sunday, 5 July 2020

Cara-cara Masak Siakap Kengsom


Assalamualaikum semua,

Menu aku sekeluarga harini bukanlah Siakap masak kengsom ni, tapi tadi aku duk scroll gambar dalam handphone ternampak pulak gambar -gambar ni. Rupanya aku terlupa aku nak share kat sini. Seingat aku, aku share dekat fb je, tu pun gambar dah siap masak.

So jom aku share resepi kengsom yang mudah dan simple ni. Yang pentinggg sedappppp.


Bahan A.

Ikan siakap 1 ekor.
Nenas
Kangkung
Serai
Limau Nipis.



Bahan B. (Untuk kisar)

Bawang putih
Bawang merah / Bawang besar
Kunyit Hidup
Belacan (xde dlm gambar)
Kunyit Hidup
Cili padi + Cili Merah Besar



Cara Memasak

1.Masukkan bahan kisar dalam periuk dan tambah air ikut kesesuaian.
2. Tunggu mendidih Masukkan nenas, serai, ikan.
3. Tunggu mendidih lagi sekali masukkan garam dan serbuk perasa.
4. Da masak tutup api baru masukkan kangkung dengan perahan limau nipis.

Kenapa masuk kangkung last sekali??? sebab nak biar dia rangup gitew. takde la lembik kangkung tu.

So selamat mencuba semua. 

Channel youtube besok baru aku update video baru. jangan lupa subscribe ye. 

Thursday, 2 July 2020

Mohon bantuan korang jangan gelakkan aku huhuh

Assalamualaikum semua.

Bantuin aku teman-temannnnn. hehehe

Ni bukan suka-suka, tapi salah satu platform aku untuk tambah pendapatan. Maklum le baru kena buang keje.

Semua benda yang boleh datangkan peluang untuk aku tambah pendapatan semua aku cuba hehehe.

Tapi perlukan sokongan orang kiri kanan depan belakang dan korang as kawan2 blooger juga.

Ini cubaan pertama aku upload video kat youtube.

Jangan gelak sebab aku masih malu-malu kucing bila bercakap depan camera huhuhu.

So untuk content youtube ni mungkin aku takde specific sangat. Masih mencari2 idea untuk buat content ape huhu.

Korang rase content ape yang menarik? Bagilah idea kat aku.

Dannn paling penting untuk permulaan aku harap korang boleh subscribe channel aku biar ada 1k subscribers dan 4k viewer. Pleaseeee help me.

Bantuinnn aku temannnn temannnnnn.


First video. Dapat hadiah dari kakak tercinta. So kita unboxing la hadianye.

Monday, 29 June 2020

Warna Warni si ayam

Assalamualaikum semua,

Semalam jalan-jalan di blog warisan petani ternampak post wak pasal ayam.

Teringat pula aku dulu kecik-kecik selalu g pasar tani pepagi tu. Di pasar tu ada orang jual ayam warna wani macam gini.

                    sumber: google

Comelkan. So setiap kali aku pergi pasar ,paling tidak akan bawak balik dalam 5 6 ekor. Buat main hahahah. Tahan lasak ayam ni tau.

Akibat beli terlampau banyak penyudahnye aku hantar rumah opah. Opah la yang bela.

Warna warni dibulunye tu tak tahan lama pun, sampai masa color tu hilang dan tumbuh bulu asal dia. 

Opah bela sampai besar. Rupanya ayam warna warni yang aku beli tu ayam daging. Opah aku la yang cakap. Semua warna putih. 

Ayam-ayam tu membesar ya ampun besar gedabak. Aku tengok naik seram.

                    sumber: google

Dalam gambar ni ayam dia nampak kecik tapi ayam yang opah aku bela besar tinggi, cukup makan agaknye dan jahat nak matiiii. Heheheh geram aku.

Kenapa aku kata ayam-ayam tu jahat? Sebab siapa je yang datang rumah opah aku mesti di kejar and kena patuk. Aku sampai takut nak balik rumah opah. 

Kenangan betul aku dengan ayam warna warni ni. Hehe kekecik comel dah besor jahat kemain.

Korang pernah bela tak ayam ni?