Friday, 13 December 2019

Kenangan Berpeluh ketiak Masa pergi interview.

Assalamualaikum, 

Apa khabar korang semua. Aku busy dua tiga hari ni. Busy siapkan resume. Heheh. Rasa awkward betul bila dah lama tak kerja tetiba ada yang sudi panggil interview. Berbunga-bunga juga hati ni. Maklum lah orang kata, perempuan ni once dia berhenti kerja sebab bersalin nak minta kerja balik memang susah. tambah lagi kalau yang dah berusia macam aku ni.

Memandangkan tahun depan Muhamammad Iman Mirza dah mula sekolah aku pun decide nak kerja semula. Start minggu lepas lagi aku dah search sana sini tengok jawatan kosong. Paling banyak aku apply dekat job street lah. Tapi nak tggu feedback dari kampeni-kampeni ni paling lewat 2 minggu. Sambil tunggu maklum balas diorang, ada juga aku apply dekat mudah.my. Ada dalam 5 job juga la aku apply.

Jawatan yang aku apply pun jawatan biasa je, kerani dan Logistic Executive memandangkan last kerja aku bahagian logistic tu je la yang aku confident nak minta huhuhu. Ada experience kann..  

Alhamdulillah dalam banyak-banyak permohonan yang aku apply dari mudah tu , ada satu kampeni minta aku datang interview untuk kerani data entry. Happy giler aku bila buka email semalam. (12.12.2019) . Cepat-cepat aku inform laki aku bagi tau jumaat ada interview (hari ni 13.12.2019). Laki aku pun kata ok. Siap peringat suruh photostat apa yang patut.

Bab baju tudung semua tu aku takde masalah, yang jadi masalahnya kasut. Mana ada aku kasut sarung yang formal. Ada pun kasut selipar getah purple yang aku pakai hari-hari.

Mula aku garu kepala. Tetiba teringat kasut lama kat luar rumah. Kasut tu sebelah tapak belakang dah tercoit sikit. Cecepat aku pergi ambil dan repair. Mujur laki aku ada gam gajah. Setel bab kasut. senang hati semua dah complete. Tinggal nak pergi interview je.

Aku bertolak dalam pukul 9.30 pagi dari LRT Alam Sutera. Company yang aku nak pergi ni dekat Sg Besi. memang tak jauh dah dari LRT Alam sutera. Lebih kurang dalam 5 stesen je. Tambang pun rm2.4 je. Masa ni aku berangan dah..kalau dapat kerja , seronok ni tambang murah. Jimat banyak huhuhu.

Sampai lrt Sg.Besi, Mula lah kesukaran aku nak pergi ke company tu. aku memang tak pernah sampai kawasan situ. Lalu je pernah le itu pun naik lrt hehe.  Masa dekat parking bertingkat lrt Sg Besi tu aku call pihak sana tanya mcamna nak pergi pejabat tu.  admin tu kabo " Cari  Subway, kami sebaris dengan Subway" aku tanya lagi dekat ke dengan parking bertingkat tu. Admin tu kat "oh kami belakang sikit, Cari subway ye." aku pun iye kan ajelahhh uhuhu.

Berpeluh ketiak aku mencari pejabatnye tak jumpa-jumpa. Bertambah malang kasut sarung yang aku pakai rosak tercabut lunyai langsung tak boleh nak pakai. Masa ni aku rase give up dah nak cari pejabat tu. Misi aku masa ni tinggal nak cari kasut baru je. interview dah jadi no dua. Hehehehe.

Punya besar kawasan tu satu kedai kasut pun tak ada. Sudah nye aku aku beli selipar je. Masa ni aku dah serba salah nak pergi interview ke tidak. Sebab pakai selipar je.

Fikir punya fikir aku gigih la cari juga office tu, lewat sejam dah aku time ni. Alang-alang dah sampai tak pergi interview rase rugi la pulak. Belasah je lah pakai pakai selipar pun. Setiap kali jumpa orang aku tanya subway kat mana. Semua dok kata kat belakangg kat belakang. Berapa banyak belakang darrrrr.. Aku dah mandi peluh mencari tak jumpa jumpa. last aku jumpa satu brother tengah makan roti kat moto. Penyelamat.. hahah belakang cimb dia kabo. fuhh rupanya belakang sekaliii bangunan baru palingggggg hujungggg. sejam lebihhh aku mencari.

Aku pendek kan cerita.. bengang je aku rasa masa interview, First aku minta maaf sebab pakai selipar tapi aku tunjuk kat orang interview tu kasut aku yang dah kopak tu. Dia kata xpe je... Dia suruh aku tunggu  dalam bilik meeting. boleh pulak dia pergi bersembang, dekat 15 minit juga aku menunggu. Bila dah mula sesi interview dia kabo " jawatan yang aku mohon tu diorang dah isi kemarin" whatttttt dah tu semalam kau anta email suruh interview buat apa kalau dah tau takde kosang dah. eh panas pula hati aku. Rupenye dia nak offer aku jawatan telemarketer... hmm first aku tanya dia gaji berapa. RM1100.00 . Aku diam je masa ni. heheh awkward gilerr. Dia tanya lagi tau ke telemarketer tu apa?
Aku cakap tau "buat  outbound Call untuk offer service yang kita ada pada customer" yang aku nak tergelak tu boleh pulak dia tanya aku Outbound call tu ape? Garu kepala aku bila tukang interview tak tau. Sudahnye aku pula yang terangkan kat dia  pasal inbound outbound.

So citer dia aku tolak lah mentah-mentah offer untuk aku jadi telemarketer kat situ. Bebetul kalau nak jadi telemarketer better aku join etiqa , basic pun tinggi takde la ralat sangat kalau komisen takde.

Sooo interview hari ni sia-sia saje sebab jawatan yang aku nak tu depa dah pass dekat orang lain. Ngok betul la... Aku geram sebab kenapa panggil aku interview kalau jawatan tu dah takde huhu.



Sampai Sg. Besi 10.04 pagi.



Kasut rabakkkk..



tak memasal beli selipar baru. Balik anak aku tanya "ehh ummi ada selipar baru" hehehe



Berpeluh ketiak dengan tak makan dari pagi. Balik aku tapau ni makan kat stesyen LRT.



Air manis tak boleh tinggal huhuhu




Wednesday, 11 December 2019

Meremang bulu roma tengok straw kertas,

Straw plastik diharamkan penggunaannya di restaurants terutamanya di Fast Food restaurant. Isu ni lama dah and aku pun sokong 100% walaupun kalau pergi makan Mcd atau KFC aku tetap minta straw hehehe.

Tapi yang menjadi masalah aku sekarang bila diorang gantikan straw plastik dengan straw kertas. Ya ampunn aku tak tau apa nama penyakit aku nih, Aku langsung tak boleh tengok straw tu. Setiap kali aku tengok aku rasa nak demam. Bulu roma mencanak naik. Gigi semua rasa nak luruh.

Sumpah tak tipu. Saat aku tengah menaip ni pun aku rasa seram sejuk. Aku baru je tau yang diorang gantikan dengan straw kertas masa beli air kat gsc panggung masa tengok ajen ali hari tu. 

Stressnya aku nak habiskan air tu. Rasa nak nangis, Tadi laki aku belanja tealive. Aku buka straw tu nampak yang kertas terus menggigil. Seram sejuk nak demam. Sian aku tak boleh nak minum. Minum sikit je. Sudah nye dak mirza dengan apaknya yang habis kan. Aku telan air liur je huhuhu. Strawberry puding lak tu.My peberettt huhu.

Aku rasa aku allergic dengan straw kertas tu kot.

Korang ada masalah macam aku tak? atau korang tau tak apa masalah aku ni.? 

Sebab sekarang setiap kali terbayang straw kertas tu aku meremang bulu roma huhu.Gigi pun rasa nak luruh. huaaaaaaaaaaaa stresssnyeeee...


sumber:google.

Aku nak upload gambar ni pun meleleh air liur tahan ngilu. huhuhu





Serai Ganti Ubat Nyamuk

Assalamualaikum,

Macamana dengan tido korang semua malam tadi? Lena? Tido aku dengan dak mirza terganggu dek segerombolan nyamuk yang terlepas masuk dalam rumah.

Actually dah 2 3 hari nyamuk-nyamuk ni berpesta muda mudi riang ria dirumah aku. Sebelum ni tak pernah pula ada nyamuk memandangkan rumah aku tingkat 4. Orang kata rumah tinggi ni nyamuk tak larat nak terbang tapi rumah aku penuh nyamuk. Seronok nyamuk-nyamuk tu mengendurikan aku anak beranak.

Hari 1 boleh tahan lagi.

Hari ke 2 dak mirza bangun pukul 3 pagi mengamuk minta aku garu belakang dia.

Hari ke 3 tak boleh tahan, ubat nyamuk takde sebab lupa nak beli. Hari-hari keluar beli barang tapi aku lupa nak beli ubat nyamuk. Punyalah pelupa.

Malam tadi aku teringat masa zaman suka mandi wap dulu mak aku selalu letak serai wangi dan rumah selalu takde nyamuk

Tengah pekan ni mana nak cari serai wangi? Aku buka peti ais serai masak je yang ada hehehe.

Serai tu aku tumbuk and campurkan dengan air suam. tutup sekejap sampai naik bau lepas tu lumurkan dekat badan. Habis satu badann dak mirza aku lumur. Tidur dengan bau serai kami malam tadi heheh.

Alhamdulillahh laa.. nyamuk memang takde lepas tu. agaknya sebab bau serai tu kuat kut.

Korang pun boleh cuba  lagi bagus guna serai wangi dan tambah lemon dan bunga cengkih.

Selamat mencuba heheh.




Tuesday, 10 December 2019

Asam Pedas Ayam Campak-Campak & Rebus Bendi Sambal Belacan.

Alhamdulillahhh.. kenyang makan nasi hari ni. Korang semua dah makan? Aku doa saat korang terbaca posting ni perut korang dah kenyang hehe.. Kalau tak berdosa pula rasa hati buat korang lapar heeeee.

Lambat sikit aku masak hari. Terlupa nak keluarkan ayam awal-awal. Terpaksa tunggu 2 3 jam sampai ayam lembut. heheh

Menu hari ni semua main campak-campak je. Asam pedas ayam dan rebus bendi cicah sambal belacan.

Kalau ada yang nak resepi asam pedas versi aku boleh drop komen kat bawah. In sya Allah nanti aku share.

Buat korang yang baru nak makan. Selamat menjamu seleraaaaa.





Asam pedas ayam aku ada terung heheeheh


haaa ini yang paling padu. Sambal belacan memerut namanya. lepas makan sakit perut. hahaha
pedas ya ampunnnnnn.


Makan Benda haram.

Assalamualaikum.. Selamat tengahari.

Amboi macam kontroversi je tajuk entry aku hari ni. Takdelah saja nak share kat korang benda jadi kat aku bulan lepas.

Staff: Ini je?

Aku: Ye ni je.

Staff : RM**.** (aku tak ingat berapa)

Aku: Ehh air milo dengan lolipop ni dah kira ke. (tanya sbb ada kat hujung kounter)

Staff: Dah kak (sambil masukkan barang dalam plastik)

.............................................................

Ni conversation aku masa pergi pasaraya beli barang bulan lepas. Aku tengok staff yang kira barang tu macam kelam kelibut. Buat keje pun tergesa-gesa. Sebelum pergi aku sempat minta resit. Biasa kalau aku beli barang sikit aku tak minta pun resit. Resit tu nanti jadi sampah je  dalam wallet. Orang perempuan ni kalau resit semua dia simpan dalam wallet. Sudahnya resit lagi banyak dari duit hehehe.

So lepas je beli barang aku terus pergi kedai mamak sebelah pasaraya tu sebab dak mirza dengan ayahnya dah tunggu kat situ. Ngetehhhh. hehe

Sesambil tunggu order sampai tergerak hati aku nak tengok resit beli barang tadi. Aku cek satu-satu. guess what takde pun lolipop and air milo anak aku dalam resit tu. Nasib baik aku minta resit. 

Aku pergi balik pasaraya tu dan tengok staff lain yang jaga kounter. Aku tanya mana staff yang jaga situ tadi. Oh da balik rupenya. Patut la kelam kabut buat kerja. Tak sabor nak balik rupanya.
Aku pun bagitau la kat staff yang jaga kaunter tu yang staff sebelum ni tak kira milo and lolipop anak aku.

Selesai bayar staff tu cakap terima kasih kat aku sebab jujur. Dia kata lolipop tu ada setengah customer dah makan pastu pergi letak balik dalam bekas dia pun ada. Minum air lepas tu letak balik dalam peti pun adaaa.

 Ada juga orang macam tu. Tak rase berdosa ke makan benda haram. Benda haram jadi darah daging nauzubillahhh.

Aku kalau tak tengok resit tu memang takkan tau ada barang yang tak berbayar. Mujur minta resit. Andai kata aku ni jahat boleh je kalau tak nak bayar, bukan ada orang tau pun. 

Mujur ada iman ada agama. Nak anak membesar dengan rezeki halal. Tak nak aku bagi anak makan benda haram. Haram la kalau tak bayar heheh.

Apa ya perasaan orang yang menipu, kaki scamm, bagi anak isteri makan duit haram. tak rase berdosa ke???

Sekian.


Monday, 9 December 2019

Selipar dan kami sekeluarga

Assalamualaikum.

Harini nak cerita pasal selipar. Ahhh takde benda lain ke nak cerita? ehhh apa salahnya jadikan selipar satu entry dalam blog ni., memandangkan selipar juga menjadi sebahagian dari setiap manusia di seantero dunia. hehehe.

Kami bukan dari golongan have have untuk ada 3 4 selipar dalam satu masa. Kami cuma rakyat marhein yang boleh dikatakan miskin bandar. huhuhu

Selipar baru cuma akan berganti kalau selipar sedia ada sudah tahap tak boleh pakai. Baru ni selipar anak aku si mirza yang dia pakai since umur dia baru nak masuk 3 tahun . sekarang mirza dah 4 tahun. Mirza pakai selipar dia sampai 7.12 kemarin. Genap umur dia 4 tahun. Memang lunyai selipar tu. 

Aku memang dah ada niat nak ganti yang baru lepas nampak tapak selipar dia koyak. Setiap kali keluar pergi beli barang dapur aku tengok selipar untuk dia. Selipar kalau elok sikit harga punyalah bapakk mahal giler. Bila harga tak mampu milik tu fikir 2 kali gak nak beli yang baru.

Kebetulan masa nak pergi pasar malam hari tu selipar dia putus, nasib jumpa orang jual selipar getah yang sedap di pakai untuk mirza. Tengok harga rm10 je. Ape lagi aku suruh je laki aku beli. Tak yah pikir dah.  Seo belilah selipar superman untuk dia. Punya la seronok dapat selipar baru. huhuhu sian dia mak ayah bukan keje cop duit senang2 nak keluar belanja gitew je.

Lepas beli selipar mirza bapaknye pulak beli selipar baru, sambil angkat selipar yang dia tengah pakai tunjuk kat aku. Ohh selipa laki aku pun dah nak terbelah dua. wakakakak.. hahaha belilahhhh lagi sepasang untuk ayahnya.

Aku tak beli pun selipar baru sebab selipar aku yang beli tahun lepas elok lagi. tunggu lunyai baru ganti hehehe.

Aku memang tak suka nak membeli kalau takde keperluan sebab duit tu simpan lagi bagus. Tapi tu la duit ni datangnye sekajp habis pun sekejap huhuhu.. walaupun kau tak nak membazir, sebolehnya tetap nak berjimat dia tetap meninggalkan kita. huaaaaaaaaaaaaaaaaa nangisss hehehe.







ini selipar aku yang beli tahun lepas. Tahun lepas tengah jalan2 kasut aku putus kebetulan ada kedai kasut kat depan aku. Terus beli. RM25. Sekali aku jalan kat tingkat bawah. ada lagi kedai kasut harga rm20 je.. kambingg betull la. huhu


selipar baru apaknya. RM13


selipar baru dak mirza; Superrrmannnnnn rm10.


nahhh ni dia seliapar lama dak mirza yang dah lunyaii. selipar ni pun rm10 je aku beli dekat the store.
Memang lunyai habis. uhuhu

Saturday, 7 December 2019

Pasar Malam..kita lupakan Diet. hehehe



Assalamualaikum.

Pagi-pagi ni takde aktiviti menarik aku buat melainkan masak untuk sarapan pagi. Harini aku masak mee goreng je, kebetulan ada adik ipar aku datang semalam. Masak la 2 bungkus mee goreng pagi ni. Jangan tanya gambar. lupe nak snap. Lemau pulak aku pepagi cenggini.

Semalam lepas pick up adik ipar aku kat lrt Alam Sutera, kitaorang terus vrommmm ke pasar malam di puncak jalil.

2 hari ni memamng kelaut diet aku. Hahaha. actually aku tak diet pun just aku jaga waktu makan aku je. So malam sebolehnya aku memang takkan makan apa2. Tapi dua hari ni ermm mencabar pulak sikit ngeh ngeh ngehh.. takpelah. nanti aku cover balik. Aku dah turun 2kilo lebih minggu lepas. Syok la juga. Makan sedap pun berat still turun. Minggu ni tak nak tengok penimbang. Seram rase kalau tetiba naik 100g. hahaha.

Nahh ni tangkapan aku semalam.. Tangkapan aku saja tau, hat laki aku beli lain pulak heheh. Oh keropok lekor tu adik ipar aku beli.

Dengan hasil tangkapan ni tak mustahil boleh naik 100g berat aku harini hahahaha. Adoiyaiii!!!




putu piring: rm3.50


keropok lekor : rm3


tauhu bergedil : rm5


Nasi lemak biasa: rm1.50