Wednesday, 18 December 2019

Dance Monkey - Tones and I

Lagu ni terngiang-ngiang kat telinga aku je. Hehehe Jom layan hehehe.

"Dance Monkey"
(feat. Major Lazer)

They say, oh my god, I see the way you shine
Take your hand, my dear, and place them both in mine
You know you stopped me dead while I was passing by
And now I beg to see you dance just one more time
Ooh I see you, see you, see you every time
And, oh my, I, I, I like your style
You, you make me, make me, make me wanna cry
And now I beg to see you dance just one more time

So they say
Dance for me
Dance for me
Dance for me oh oh oh
I've never seen anybody do the things you do before
They say
Move for me
Move for me
Move for me ay ay ay
And when you're done, I'll make you do it all again

I said, oh my god, I see you walking by
Take my hands, my dear, and look me in my eyes
Just like a monkey I've been dancing my whole life
But you just beg to see me dance just one more time
Ooh I see you, see you, see you every time
And, oh my, I, I like your style
You, you make me, make me, make me wanna cry
And now I beg to see you dance just one more time

So they say
Dance for me
Dance for me
Dance for me oh oh oh
I've never seen anybody do the things you do before
They say
Move for me
Move for me
Move for me ay ay ay
And when you're done I'll make you do it all again

They say
Dance for me
Dance for me
Dance for me oh oh oh
I've never seen anybody do the things you do before
They say
Move for me
Move for me
Move for me ay ay ay
And when you're done I'll make you do it all again

They say
Dance for me
Dance for me
Dance for me oh oh oh
I've never seen anybody do the things you do before
They say
Move for me
Move for me
Move for me ay ay ay
And when you're done I'll make you do it all again
They say
Dance for me
Dance for me
Dance for me oh oh oh
I've never seen anybody do the things you do before
They say
Move for me
Move for me
Move for me ay ay ay
And when you're done I'll make you do it all again
All again




Tuesday, 17 December 2019

Back to work!!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah pencarian kerja sudah tamat. Aku grabbed je mana kerja yang datang dulu. Desperate. Yes, I am. Memang aku desperate.  Semalam 16.12.2019 (Isnin) jam 5 lebih cam gitu ada sorang admin dari satu company yang aku pergi interview untuk kali ke2. Bila? Biarlah rahsia.. ecehh 

Sambung balik. Tengah aku memasak petang semalam dapat called yang minta aku datang keje hari khamis ni. 

Mula-mula teragak-agak juga aku nak terima sebab aku tak tau basic dapat berapa. Bila dia tanya bila boleh masuk kerja, aku minta hari isnin minggu depan supaya aku boleh bereskan hal si budak mirja ni, tapi diminta asuk awal pula. Hari khamis dah kene pergi. Aku on je lah. Lepas tu baru dia bagitau aku basic gaji berapa. ada elaun semua. Aku minta sekian -sekian tapi dapat kurang rm100 dari yang aku minta. Ok lah tu , kalau tambah alaun dah lebih dari yang aku minta.  Alhamdulillah.

Sekarang pening pulak kepala aku nak cari pengasuh dekat budak miraza ni. Nak cari yang boleh jaga sampai hujung tahun ni je. Tahun depan dia dah pergi sekolah. Tahun depan dia akn terus transit sampai petang kat tadika. So tahun depan memang takde masalah. 

Harap-harap dapat la cari pengasuh. Pengasuhnya ada cuma tak confirm je lagi.

Harap doakan urusan aku nak hantar mirza dekat pengasuh dipermudahkan.

Dan doakan aku istiqomah dengan kerja baru. heheh



sumber:google


Sunday, 15 December 2019

Nasi goreng Cina Hujan Cintee Gitewww.


Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu buat semua follower and reader.. ecehhh macam banyak je readerrrkann hehehe.. In sya Allahhh one day mana tau semua orang baca blog aku.. hihihi 

Rutin mak-mak di hujung minggu, orang lain tak bangun lagi , dialah yang paling sibuk bersilat kat dapur untuk sediakan breakfast. 

Termasuklah aku mak anak sorang ni.  Harini buat breakfast simple je. Nasi goreng Cina. Request dari laki aku semalam. 

Malam tadi dia pesan suruh masak nasi siap-siap, so bila bangun boleh terus masak. Aku dengar je dia cakap semalam tapi bak mencurah air di daun keladi. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. heheh. 

Terlupa nak masak nasi semalam , pagi ni terkocoh-kocoh  masak nasi putih dulu. 

ALhamdulillah  awal juga siap nasi goreng cina aku. 

Jom aku belanjaaa.. tapi belanja gambar je lah hehehe.



cing cing cing bunyi sudip dan kuali bersatu hehe


ini cara aku.. berenang-renang telur dalam kuali.


nyamm nyammm.. sedappp.. maka siaplah Nasi Goreng Cina Hujan Cinta gitewww.

ermmm pandai aku masakk hehehe

Friday, 13 December 2019

Kenangan Berpeluh ketiak Masa pergi interview.

Assalamualaikum, 

Apa khabar korang semua. Aku busy dua tiga hari ni. Busy siapkan resume. Heheh. Rasa awkward betul bila dah lama tak kerja tetiba ada yang sudi panggil interview. Berbunga-bunga juga hati ni. Maklum lah orang kata, perempuan ni once dia berhenti kerja sebab bersalin nak minta kerja balik memang susah. tambah lagi kalau yang dah berusia macam aku ni.

Memandangkan tahun depan Muhamammad Iman Mirza dah mula sekolah aku pun decide nak kerja semula. Start minggu lepas lagi aku dah search sana sini tengok jawatan kosong. Paling banyak aku apply dekat job street lah. Tapi nak tggu feedback dari kampeni-kampeni ni paling lewat 2 minggu. Sambil tunggu maklum balas diorang, ada juga aku apply dekat mudah.my. Ada dalam 5 job juga la aku apply.

Jawatan yang aku apply pun jawatan biasa je, kerani dan Logistic Executive memandangkan last kerja aku bahagian logistic tu je la yang aku confident nak minta huhuhu. Ada experience kann..  

Alhamdulillah dalam banyak-banyak permohonan yang aku apply dari mudah tu , ada satu kampeni minta aku datang interview untuk kerani data entry. Happy giler aku bila buka email semalam. (12.12.2019) . Cepat-cepat aku inform laki aku bagi tau jumaat ada interview (hari ni 13.12.2019). Laki aku pun kata ok. Siap peringat suruh photostat apa yang patut.

Bab baju tudung semua tu aku takde masalah, yang jadi masalahnya kasut. Mana ada aku kasut sarung yang formal. Ada pun kasut selipar getah purple yang aku pakai hari-hari.

Mula aku garu kepala. Tetiba teringat kasut lama kat luar rumah. Kasut tu sebelah tapak belakang dah tercoit sikit. Cecepat aku pergi ambil dan repair. Mujur laki aku ada gam gajah. Setel bab kasut. senang hati semua dah complete. Tinggal nak pergi interview je.

Aku bertolak dalam pukul 9.30 pagi dari LRT Alam Sutera. Company yang aku nak pergi ni dekat Sg Besi. memang tak jauh dah dari LRT Alam sutera. Lebih kurang dalam 5 stesen je. Tambang pun rm2.4 je. Masa ni aku berangan dah..kalau dapat kerja , seronok ni tambang murah. Jimat banyak huhuhu.

Sampai lrt Sg.Besi, Mula lah kesukaran aku nak pergi ke company tu. aku memang tak pernah sampai kawasan situ. Lalu je pernah le itu pun naik lrt hehe.  Masa dekat parking bertingkat lrt Sg Besi tu aku call pihak sana tanya mcamna nak pergi pejabat tu.  admin tu kabo " Cari  Subway, kami sebaris dengan Subway" aku tanya lagi dekat ke dengan parking bertingkat tu. Admin tu kat "oh kami belakang sikit, Cari subway ye." aku pun iye kan ajelahhh uhuhu.

Berpeluh ketiak aku mencari pejabatnye tak jumpa-jumpa. Bertambah malang kasut sarung yang aku pakai rosak tercabut lunyai langsung tak boleh nak pakai. Masa ni aku rase give up dah nak cari pejabat tu. Misi aku masa ni tinggal nak cari kasut baru je. interview dah jadi no dua. Hehehehe.

Punya besar kawasan tu satu kedai kasut pun tak ada. Sudah nye aku aku beli selipar je. Masa ni aku dah serba salah nak pergi interview ke tidak. Sebab pakai selipar je.

Fikir punya fikir aku gigih la cari juga office tu, lewat sejam dah aku time ni. Alang-alang dah sampai tak pergi interview rase rugi la pulak. Belasah je lah pakai pakai selipar pun. Setiap kali jumpa orang aku tanya subway kat mana. Semua dok kata kat belakangg kat belakang. Berapa banyak belakang darrrrr.. Aku dah mandi peluh mencari tak jumpa jumpa. last aku jumpa satu brother tengah makan roti kat moto. Penyelamat.. hahah belakang cimb dia kabo. fuhh rupanya belakang sekaliii bangunan baru palingggggg hujungggg. sejam lebihhh aku mencari.

Aku pendek kan cerita.. bengang je aku rasa masa interview, First aku minta maaf sebab pakai selipar tapi aku tunjuk kat orang interview tu kasut aku yang dah kopak tu. Dia kata xpe je... Dia suruh aku tunggu  dalam bilik meeting. boleh pulak dia pergi bersembang, dekat 15 minit juga aku menunggu. Bila dah mula sesi interview dia kabo " jawatan yang aku mohon tu diorang dah isi kemarin" whatttttt dah tu semalam kau anta email suruh interview buat apa kalau dah tau takde kosang dah. eh panas pula hati aku. Rupenye dia nak offer aku jawatan telemarketer... hmm first aku tanya dia gaji berapa. RM1100.00 . Aku diam je masa ni. heheh awkward gilerr. Dia tanya lagi tau ke telemarketer tu apa?
Aku cakap tau "buat  outbound Call untuk offer service yang kita ada pada customer" yang aku nak tergelak tu boleh pulak dia tanya aku Outbound call tu ape? Garu kepala aku bila tukang interview tak tau. Sudahnye aku pula yang terangkan kat dia  pasal inbound outbound.

So citer dia aku tolak lah mentah-mentah offer untuk aku jadi telemarketer kat situ. Bebetul kalau nak jadi telemarketer better aku join etiqa , basic pun tinggi takde la ralat sangat kalau komisen takde.

Sooo interview hari ni sia-sia saje sebab jawatan yang aku nak tu depa dah pass dekat orang lain. Ngok betul la... Aku geram sebab kenapa panggil aku interview kalau jawatan tu dah takde huhu.



Sampai Sg. Besi 10.04 pagi.



Kasut rabakkkk..



tak memasal beli selipar baru. Balik anak aku tanya "ehh ummi ada selipar baru" hehehe



Berpeluh ketiak dengan tak makan dari pagi. Balik aku tapau ni makan kat stesyen LRT.



Air manis tak boleh tinggal huhuhu




Wednesday, 11 December 2019

Meremang bulu roma tengok straw kertas,

Straw plastik diharamkan penggunaannya di restaurants terutamanya di Fast Food restaurant. Isu ni lama dah and aku pun sokong 100% walaupun kalau pergi makan Mcd atau KFC aku tetap minta straw hehehe.

Tapi yang menjadi masalah aku sekarang bila diorang gantikan straw plastik dengan straw kertas. Ya ampunn aku tak tau apa nama penyakit aku nih, Aku langsung tak boleh tengok straw tu. Setiap kali aku tengok aku rasa nak demam. Bulu roma mencanak naik. Gigi semua rasa nak luruh.

Sumpah tak tipu. Saat aku tengah menaip ni pun aku rasa seram sejuk. Aku baru je tau yang diorang gantikan dengan straw kertas masa beli air kat gsc panggung masa tengok ajen ali hari tu. 

Stressnya aku nak habiskan air tu. Rasa nak nangis, Tadi laki aku belanja tealive. Aku buka straw tu nampak yang kertas terus menggigil. Seram sejuk nak demam. Sian aku tak boleh nak minum. Minum sikit je. Sudah nye dak mirza dengan apaknya yang habis kan. Aku telan air liur je huhuhu. Strawberry puding lak tu.My peberettt huhu.

Aku rasa aku allergic dengan straw kertas tu kot.

Korang ada masalah macam aku tak? atau korang tau tak apa masalah aku ni.? 

Sebab sekarang setiap kali terbayang straw kertas tu aku meremang bulu roma huhu.Gigi pun rasa nak luruh. huaaaaaaaaaaaa stresssnyeeee...


sumber:google.

Aku nak upload gambar ni pun meleleh air liur tahan ngilu. huhuhu





Serai Ganti Ubat Nyamuk

Assalamualaikum,

Macamana dengan tido korang semua malam tadi? Lena? Tido aku dengan dak mirza terganggu dek segerombolan nyamuk yang terlepas masuk dalam rumah.

Actually dah 2 3 hari nyamuk-nyamuk ni berpesta muda mudi riang ria dirumah aku. Sebelum ni tak pernah pula ada nyamuk memandangkan rumah aku tingkat 4. Orang kata rumah tinggi ni nyamuk tak larat nak terbang tapi rumah aku penuh nyamuk. Seronok nyamuk-nyamuk tu mengendurikan aku anak beranak.

Hari 1 boleh tahan lagi.

Hari ke 2 dak mirza bangun pukul 3 pagi mengamuk minta aku garu belakang dia.

Hari ke 3 tak boleh tahan, ubat nyamuk takde sebab lupa nak beli. Hari-hari keluar beli barang tapi aku lupa nak beli ubat nyamuk. Punyalah pelupa.

Malam tadi aku teringat masa zaman suka mandi wap dulu mak aku selalu letak serai wangi dan rumah selalu takde nyamuk

Tengah pekan ni mana nak cari serai wangi? Aku buka peti ais serai masak je yang ada hehehe.

Serai tu aku tumbuk and campurkan dengan air suam. tutup sekejap sampai naik bau lepas tu lumurkan dekat badan. Habis satu badann dak mirza aku lumur. Tidur dengan bau serai kami malam tadi heheh.

Alhamdulillahh laa.. nyamuk memang takde lepas tu. agaknya sebab bau serai tu kuat kut.

Korang pun boleh cuba  lagi bagus guna serai wangi dan tambah lemon dan bunga cengkih.

Selamat mencuba heheh.




Tuesday, 10 December 2019

Asam Pedas Ayam Campak-Campak & Rebus Bendi Sambal Belacan.

Alhamdulillahhh.. kenyang makan nasi hari ni. Korang semua dah makan? Aku doa saat korang terbaca posting ni perut korang dah kenyang hehe.. Kalau tak berdosa pula rasa hati buat korang lapar heeeee.

Lambat sikit aku masak hari. Terlupa nak keluarkan ayam awal-awal. Terpaksa tunggu 2 3 jam sampai ayam lembut. heheh

Menu hari ni semua main campak-campak je. Asam pedas ayam dan rebus bendi cicah sambal belacan.

Kalau ada yang nak resepi asam pedas versi aku boleh drop komen kat bawah. In sya Allah nanti aku share.

Buat korang yang baru nak makan. Selamat menjamu seleraaaaa.





Asam pedas ayam aku ada terung heheeheh


haaa ini yang paling padu. Sambal belacan memerut namanya. lepas makan sakit perut. hahaha
pedas ya ampunnnnnn.


Makan Benda haram.

Assalamualaikum.. Selamat tengahari.

Amboi macam kontroversi je tajuk entry aku hari ni. Takdelah saja nak share kat korang benda jadi kat aku bulan lepas.

Staff: Ini je?

Aku: Ye ni je.

Staff : RM**.** (aku tak ingat berapa)

Aku: Ehh air milo dengan lolipop ni dah kira ke. (tanya sbb ada kat hujung kounter)

Staff: Dah kak (sambil masukkan barang dalam plastik)

.............................................................

Ni conversation aku masa pergi pasaraya beli barang bulan lepas. Aku tengok staff yang kira barang tu macam kelam kelibut. Buat keje pun tergesa-gesa. Sebelum pergi aku sempat minta resit. Biasa kalau aku beli barang sikit aku tak minta pun resit. Resit tu nanti jadi sampah je  dalam wallet. Orang perempuan ni kalau resit semua dia simpan dalam wallet. Sudahnya resit lagi banyak dari duit hehehe.

So lepas je beli barang aku terus pergi kedai mamak sebelah pasaraya tu sebab dak mirza dengan ayahnya dah tunggu kat situ. Ngetehhhh. hehe

Sesambil tunggu order sampai tergerak hati aku nak tengok resit beli barang tadi. Aku cek satu-satu. guess what takde pun lolipop and air milo anak aku dalam resit tu. Nasib baik aku minta resit. 

Aku pergi balik pasaraya tu dan tengok staff lain yang jaga kounter. Aku tanya mana staff yang jaga situ tadi. Oh da balik rupenya. Patut la kelam kabut buat kerja. Tak sabor nak balik rupanya.
Aku pun bagitau la kat staff yang jaga kaunter tu yang staff sebelum ni tak kira milo and lolipop anak aku.

Selesai bayar staff tu cakap terima kasih kat aku sebab jujur. Dia kata lolipop tu ada setengah customer dah makan pastu pergi letak balik dalam bekas dia pun ada. Minum air lepas tu letak balik dalam peti pun adaaa.

 Ada juga orang macam tu. Tak rase berdosa ke makan benda haram. Benda haram jadi darah daging nauzubillahhh.

Aku kalau tak tengok resit tu memang takkan tau ada barang yang tak berbayar. Mujur minta resit. Andai kata aku ni jahat boleh je kalau tak nak bayar, bukan ada orang tau pun. 

Mujur ada iman ada agama. Nak anak membesar dengan rezeki halal. Tak nak aku bagi anak makan benda haram. Haram la kalau tak bayar heheh.

Apa ya perasaan orang yang menipu, kaki scamm, bagi anak isteri makan duit haram. tak rase berdosa ke???

Sekian.


Monday, 9 December 2019

Selipar dan kami sekeluarga

Assalamualaikum.

Harini nak cerita pasal selipar. Ahhh takde benda lain ke nak cerita? ehhh apa salahnya jadikan selipar satu entry dalam blog ni., memandangkan selipar juga menjadi sebahagian dari setiap manusia di seantero dunia. hehehe.

Kami bukan dari golongan have have untuk ada 3 4 selipar dalam satu masa. Kami cuma rakyat marhein yang boleh dikatakan miskin bandar. huhuhu

Selipar baru cuma akan berganti kalau selipar sedia ada sudah tahap tak boleh pakai. Baru ni selipar anak aku si mirza yang dia pakai since umur dia baru nak masuk 3 tahun . sekarang mirza dah 4 tahun. Mirza pakai selipar dia sampai 7.12 kemarin. Genap umur dia 4 tahun. Memang lunyai selipar tu. 

Aku memang dah ada niat nak ganti yang baru lepas nampak tapak selipar dia koyak. Setiap kali keluar pergi beli barang dapur aku tengok selipar untuk dia. Selipar kalau elok sikit harga punyalah bapakk mahal giler. Bila harga tak mampu milik tu fikir 2 kali gak nak beli yang baru.

Kebetulan masa nak pergi pasar malam hari tu selipar dia putus, nasib jumpa orang jual selipar getah yang sedap di pakai untuk mirza. Tengok harga rm10 je. Ape lagi aku suruh je laki aku beli. Tak yah pikir dah.  Seo belilah selipar superman untuk dia. Punya la seronok dapat selipar baru. huhuhu sian dia mak ayah bukan keje cop duit senang2 nak keluar belanja gitew je.

Lepas beli selipar mirza bapaknye pulak beli selipar baru, sambil angkat selipar yang dia tengah pakai tunjuk kat aku. Ohh selipa laki aku pun dah nak terbelah dua. wakakakak.. hahaha belilahhhh lagi sepasang untuk ayahnya.

Aku tak beli pun selipar baru sebab selipar aku yang beli tahun lepas elok lagi. tunggu lunyai baru ganti hehehe.

Aku memang tak suka nak membeli kalau takde keperluan sebab duit tu simpan lagi bagus. Tapi tu la duit ni datangnye sekajp habis pun sekejap huhuhu.. walaupun kau tak nak membazir, sebolehnya tetap nak berjimat dia tetap meninggalkan kita. huaaaaaaaaaaaaaaaaa nangisss hehehe.







ini selipar aku yang beli tahun lepas. Tahun lepas tengah jalan2 kasut aku putus kebetulan ada kedai kasut kat depan aku. Terus beli. RM25. Sekali aku jalan kat tingkat bawah. ada lagi kedai kasut harga rm20 je.. kambingg betull la. huhu


selipar baru apaknya. RM13


selipar baru dak mirza; Superrrmannnnnn rm10.


nahhh ni dia seliapar lama dak mirza yang dah lunyaii. selipar ni pun rm10 je aku beli dekat the store.
Memang lunyai habis. uhuhu

Saturday, 7 December 2019

Pasar Malam..kita lupakan Diet. hehehe



Assalamualaikum.

Pagi-pagi ni takde aktiviti menarik aku buat melainkan masak untuk sarapan pagi. Harini aku masak mee goreng je, kebetulan ada adik ipar aku datang semalam. Masak la 2 bungkus mee goreng pagi ni. Jangan tanya gambar. lupe nak snap. Lemau pulak aku pepagi cenggini.

Semalam lepas pick up adik ipar aku kat lrt Alam Sutera, kitaorang terus vrommmm ke pasar malam di puncak jalil.

2 hari ni memamng kelaut diet aku. Hahaha. actually aku tak diet pun just aku jaga waktu makan aku je. So malam sebolehnya aku memang takkan makan apa2. Tapi dua hari ni ermm mencabar pulak sikit ngeh ngeh ngehh.. takpelah. nanti aku cover balik. Aku dah turun 2kilo lebih minggu lepas. Syok la juga. Makan sedap pun berat still turun. Minggu ni tak nak tengok penimbang. Seram rase kalau tetiba naik 100g. hahaha.

Nahh ni tangkapan aku semalam.. Tangkapan aku saja tau, hat laki aku beli lain pulak heheh. Oh keropok lekor tu adik ipar aku beli.

Dengan hasil tangkapan ni tak mustahil boleh naik 100g berat aku harini hahahaha. Adoiyaiii!!!




putu piring: rm3.50


keropok lekor : rm3


tauhu bergedil : rm5


Nasi lemak biasa: rm1.50

Friday, 6 December 2019

Atasi Jerawat Pasir @ Black head dan White Head.

Assalamualaikum

Memandangkan aku ni seller skincare rasa macam tak complete pula kalau tak share something yang bermanfaat untuk bantu korang kat luar sana yang ada masalah kulit.

So untuk first entry aku mengenai kecantikkan ni, aku nak cita pasal Jerawat pasir / Black head n white head.

Punca muka korang ada masalah jerawat pasir atau black head and white head adalah disebabkan kulit muka yang berminyaaaakkkkk.

Yes bebeh kulit berminyaklah punca utama jerawat pasir, white head and blackead korang bergembira dan berdangdut dia atas kulit korang. hehehe

Cara nak atasi masalah ni senang je..semudah yeyyybbbbbccccc. 

Penggunaan pencuci muka yang disarankan untuk mengawal pengeluaran minyak di wajah adalah dengan menggunakan cleanser yang mengandungi AHA BHA . 

Apa pula natang aha bha ni tanya kak limah pada cik bunga.. (>.<).

Nah aku shared kat bawah.

APA ITU AHA

Aha bermaksud Alpha Hydoxy Acid. Berasal dari tebu atau dari sumber tanaman lain. Dirujuk juga sebagai acid buah.

KEBAIKAN

Aha bha ni bagus untuk lapisan luar kulit dan lapisan dalam kulit. Berfungsi untuk tarik kulit2 mati yang ada dipermukaan kulit .

APA ITU BHA

Bha bermaksud Beta Hydoxy Acid. Berbeza dengan AHA, BHA termasuk dalam kumpulan Carboxylic Organic dan paling popular dalam skincare ialah Salicylic Acid. 

KEBAIKAN

AHA untuk permukaan kulit tapi BHA sangat bagus untuk lapisan paling dalm kulit yang mana dia boleh angkat segala kotoran dalam kulit tu keluar. BHA ni larut minyak so minyak2 yang terkumpul dalam kulit tu senang-senang je dia angkat. So adanya BHA ni dapat kawal pengeluaran minya kat kulit muka.

Ini pulak Contoh sabun atau cleanser yang korang boleh guna.

Bye Bye Balck Head dari somebymi.
memang syok kalau pakai.

Aha Bha Pha 30 Days miracle soap bar.
Recommended sangat untuk yang berjerawat and breakout


Aha Bha Pha 30 days miracle acne foam
Recommended juga untuk yang breakout.


ini bukan cleanser tapi peeling gel dari Yeon



Haaaa yang ni supr best sangat pakai heheh.  Besar gedabak botol dia. 
Tahan Berbulan2. Ada 3 jenis.

Wonder Bath Super vegitoks.

OK ini antara product cleanser yang paling best and paling laju dijual kat kedai fb and ig aku. so kalau korang ada yang masalah kulit berminyak atau jerawat pasir , balck head n white head. korang boleh cari cleanser yg ada kandungan aha bha. banyak je jual kat pharmacy. 

Nak cuba product dari korea? boleh follow fb aku Ainshah Zanal @ Ig: @kbeauty_viral atau whatsup je aku di 01128345258. mueheheheh. Layanann baikk punyee heheh









Prosperity IS BACKKKK

Assalamualaikum,

Prosperity Burger is backkkkkk. Yeah salah satu hidangan mcd yang aku tunggu-tunggu setiap hujung tahun.

Entah aku pun tak tau le kenapa aku suka sangat prosperity burger ni. Padahal rasa black pepper je pun heheh.

Malam tadi setelah 18 kali aku ajak laki aku makan mcd dia tolak tapi kali ke 19 dia tak mampu nak tolak dahhh.. Auraa diaa Masyaaaallahhh..heheh ok ni tipu..saja nak selit salingan iklan yang bersepah di facebook 2 3 harini. Siapa yang paham aku bagi A+, yang tak paham .. bagus..tu tanda korang tak suka gosip murahan di sosial media dan dunia hiburan.. wakakaka.

Malam tadi laki aku ajak keluar, memula aku eksyen tak nak ikut, sbab aku tau laki aku nak pergi ngeteh je malam tadi. Disebab aku sekarang memang tengah cuba disiplin untuk elak makan malam, soo perasaan nak ikut tu cuba ku tahan jebatttttt..kalau aku ikut juga dah tentu nasi goreng USA depan mata. huhuhu

Dalam pada aku tak nak ikut tu, tetiba anak aku pulak nak ikut. Sian la pulak. Dia duk terperuk je kat rumah spanjang masa takde bawa jalan kemana-mana.

Makanyaaaa kami berdua pun membontoti si ayah untuk keluar .. Hehehe. Dalam kete laki aku tanya nak pergi mana je.. Dia kabo dia nak pergi ngetih. Aku cakapp "ikot laaaa nak bawa pergi mana pun.. kami ikut jeee"

Pergghh sekali laki aku ajak pergi ngetih kat MCd. Nasib aku ikut tadi kalau tak..tak merasa prosperity aku muahaha. Dalam perjalan nak ke mCD tu..tertanya2 juga "eh! dah hujung tahun laa..agak-agak ada tak prosperity burger" time ni aku lupa dah yaang aku sepatutnya skip makan malam. hahah dengar je MCD hilang ingatan terus aku.

Sampai kat MCD Technology Park Malaysia , first mata aku terus nampak Menu prosperity burger. ateee memang tak pandang le ponnn menu yang lain. Laju je aku kabo ke laki "abangg acha nak proeperity" .. Last.. dengan dia sekali terjebak hahaha.

So beronok-beronok la perut aku malam tadi dilimpahi cebisan-cebisan gigitan padu Prosperity Burger. heheh.

Pastu balik rumah terus boommm tidooo.

Ermm rase nak lagiiii.


gambor pinjam google..semalam tak sempat snap handpone habis bateri.




Wednesday, 4 December 2019

Eh! by Zizi Kirana lirik

Sendiri mau ingat
Rambut sendiri sikat
Kusut lama tak sihat
Bagaimana dengan kamu?
Sendiri boleh kira
Meroyan itu gila
Tanya diri sampai bila
Nak jaga tepi kain aku?
Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh Eh Eh Eh
Eh Eh Eh
Mari Mari membawang
Pasang telinga pasang
Kau ada citer aku ada citer
Mari kita berdagang
Asah asah lidah
Usah susah natijah
Bukak tutup telinga mulut ... Eh
Kita hebahkan ghibah
Zizi itu zizi ini
Dulu suka sekarang benci
Makin banyak kena lanyak
Bila zizi keluar tv
Beras dapur engkau takkan jadi nasi aku
Jadi iri hati engkau bukan sakit hati aku
Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh Eh Eh Eh Eh
Eh Eh
Mari kita kecam
Cerita hangat semalam
Si dia tu si dia ni si fulan
Resam kita lepaskan geram
Bisik bisik bisik
Bukan sikit sikit
Tak payah risik risik
Kisah kelambu terkeluar bilik
Dia ini dia itu
Takde segan hilang silu
Yang ni bini skandal situ
Yang tu putus haru biru
Suruh laki engkau tolong jangan follow aku
Kenapa? Sebab tu laki engkau itu bukan jodoh aku
Sendiri mau ingat
Rambut sendiri sikat
Kusut lama tak sihat
Bagaimana dengan kamu?
Sendiri boleh kira
Meroyan itu gila
Tanya diri sampai bila
Nak jaga tepi kain aku?
Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh Eh Eh Eh Eh
Eh Eh
Zizi masih kat sini
Masih lagi berdiri
Masih cukup rezeki
Jemput makan hati
Tak cukup asam garam
Kau masih tak tenteram
Tak tahan tengok pejam
Kalau hasad sila kecam
Kecam kecam kecam sampai lebam
Kita kecam kecam kecam sampai lebam
Kita kutuk kutuk kutuk kutuk sampai besok
Kita kutuk kutuk kutuk sampai besok
Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh Eh Eh Eh Eh
Eh Eh

Salah satu lagu favorite aku. ehh ehh ehh layan, klau hayati banyak maksud dalam lagu ni. Jangan tengok penyanyinye yang seksi tu tapi tengok kualiti lagu yang dia beri. thump's up zizi. lagu syedappppp.

Tuesday, 3 December 2019

Ayam Masak Kicap

Salam tengahari..

Dah lama rasanya tak makan ayam masak kicap.

Harini melunasi keinginan tekak. Rupanya hitam kelat tapi rasenye aummmm boleh bisa buat mak mertua naik gilerrrr sebab menantu makan tak tinggal kat dia sikit pun.. halahhhh gitewww..sedap sangat le konon nye tu..

Eh sedap la juga kat tekak aku. Hehehe. Simple je makan hari ni. 

Resepinya pun semudah yeeyybbbbcccc.πŸ˜‚

            Ayam masak kicap seanggun
                      Tukang masak.🀣

5 sebab kenapa SKINCARE dari Korea is the BEST

Assalamualaikum..

Pernah dalam entry sebelum ni aku ada bagitau yang ada buat online business, tapi aku tak inform pun jual apa. Ye ye aku lupa nak bagitau. Hari ni baru teringat . Banyak sangat makan semut gamaknya, asek lupe je. Padahal berhari-hari nak update pasal business ni.

OK dengan ini untuk pengetahuan semua hampir 2 tahun aku jalankan business menjual product skincare dari negara KOREA. Originalllll ye tak main laaa jual barang fake.

Kenapa aku pilih skincare dari korea?

Nah aku aku bagi 5 sebab kenapa SKINCARE dari Korea is the BEST

1. Murah.

Sebelum ni ada customer aku complain barang yang aku jual mahal. Tapi pada aku murah berbanding product local. Kenapa aku kata murah? Murah sebab walaupun at first korang terpaksa keluarkan segedebuk duit tapi product boleh guna up to 3 month keatas tau. Contoh Serum 50ml harga rm60 boleh guna berbulan-bulan tau. So keluar duit sekali je dalam tempoh masa yang lama.

2. Kandungan dari bahan semula jadi.

Ada banyak negara yang melarang penggunaan beberapa ramuan atau bahan tertentu dalam product skincare diorang. So peraturan ni memang ketat. Founder takleh memandai letak barang yang salah disisi undang undang. Termasuklah negara Korea. Bukan macam sesetengah founder kat malaysia ni, berapa kali masuk surat kabar barang diorang ada bahan terlarang pun masih jual lagi. Lagi aku tak paham yang beli dan guna. huhuh

3. Fokus kecantikan

Orang korea ni kalau bab cantik memang level dia semua negara takleh lawan kot. Diorang ni diajar seawal usia untuk jaga kulit. Same gak macam orang jepun. So kalau korang tengok product dari korea akan ada step by step dia. Ada sabun, toner, essence, serum , and banyak lagi. Korang kalau nak cantik boleh follow 10 step korean skincare routine. Paling sikit 5 step. Follow the rules confirm macam cermin kulit heheh silap2 memancor cahaya suci murni di wajah korang tu.hihi

4. Dibuat khas untuk Korang.

Haaa kenapa aku kata khas untuk kotrang. Produk dibuat mengikut masalah kulit korang. Korang bagitau je ape masalah kulit korang. Semua ada. Jerawat, jeragat, parut lekuk, kusam, nak putih semua ada. Tapi orang kita mana suka cenggitu depa suka 1 product pakat habisss sapu semua masalah kulit. muehehehe.. mana mauuuunyeee kata pak jabit. bahahah. eh tiberrr.

5. Inovatif

Ye ke? pada aku ye sebab diorang selalu keluarkan produk baru dan setiap product sentiasa menarik. contoh mcm buble foam, and cushion foundation. Korea keluar dulu tau pastu baru negara lain keluarkan same hew hew hew.

Haa 5 je lah aku bagi.. ini pun dah cukup membuktikan betapa bestnya pakai product skincare dari Korea ni.

So kalau korang nak order set skincare dari korea boleh roger je aku k. Bawah ni aku share hot product dari korea brand SOME BY MI.



Aha Bha Pha 30 Days Miracle Set.

Aha bha pha 30 days Miracle Starter Kit

So far sekarang paling popular brand SOME BY MI.

Next entry nanti aku share semua product list dari SOME BY MI.







Monday, 2 December 2019

Suara misteri minta TOLONGGGG!!!

Assalamualaikum..

Entry pertama dibulan December. OMG pejam celik pejam celik dah hujung tahun. Masa bukan lagi berjalan tapi dah berlari laju. Sekejap je dah nak habis tahun 2019. Tak lama lagi kita menjengah ke tahun 2020.

Semalam buka group wassap family "warisan mak andak", tengok ada mesej dari kakak no 2. Dia tanya " Dah tau ke siapa yang menjerit minta tolong masa takde letrik tadi?". Soalan tu kakak aku tuju kat emak aku. Oh ye.. kakak aku ada kat kampung masa kejadian ni.

Aku ni jenis curious, walaupun takde kat kampung still nak tau. Tambah kakak aku tinggalkan soalan macam tu. Emak pula senyap tak reply. Aku pon gelabah lelemak nak tau cerita hehehe.

So aku decide telifon mak kat kampung, tapiiii hampaa hendak ku kataaa telipon emak takde siapa yang angkat. huhuhu.

Aku telifon pula kakak sulung aku. Nasib dia angkat. Aku pon ape lagi tanya dia kot-kot dia tau cerita. Maklum le dia dekat dengan umah kakak aku no 2. Alahaiiii dia pun tak tau rupanya.

Aku ni nak tau just telifon mak je tapi kakak sulung aku ni level nak tau dia sampai satu kampung dia telifon bahahah tapi hampeh katanyaaa sorang pun tak angkat. hahah kesiann.

Aku bawak bertenang sekejap. Duduk relax layan dak mija main henpon lepas tu baru cuba telifon kakak no 2 aku tu... Alhamdulillah sekali call je dah angkat hahah. Bising dia telifon berbunyi dari tadi. Nak g beli barang pun tak senang katanya.. Hahahah kisah pulak aku kan.. orang nak tau citer ni.,

So citer dia macam ni..

Lebih kurang pukul 6:30 am macam tu satu kampung takde letrik so memang bergelap la time tu, masa tu abg ipar aku dah balik dari sembahyang subuh jemaah kat masjid. So masa tengah bergelap satu kampung ni tetiba dengar orang menjerit minta tolong.

TOLONGGGG!!!!TOLONGGGG!!!TOLONGGGG!!! kakak aku kata kuatttt dan lama sangat orang tu minta tolong. Sampai diorang yang kat dalam rumah pon takut and seram sebab tak nampak orang yang minta tolong tu.

Sudahnya senyap gitu je. Sampai jadi tanda tanya siapa yang minta tolong.

So tanya kakak aku yang no 2 ni pon dia tak tau siapa, tggu jawapn dari mak je.

So nak tau kene tunggu emaklah jawabnya. dah la telifon selalu tak berangkat huhuh..

Penasaran ni anaknye nak tau siapa yang menjerit minta tolong tu huhuhuhu.

nanti dah tau siapa aku update entry baru heheh.

Bye adiossss.

pic pinjam google.