Monday, 19 April 2021

Sweet 35

 Alhamdulillah syukur ya Allah.

Hari ini 18/4/2021 aku masih di beri kesempatan menikmati nikmatnya usia. Meningkat satu angka semakin dekatlah aku dengan pengakhiran.

Andai esok takdir Allah menjemput aku pulang. Maafkan aku wahai sahabat. Jika ada perlakuan, tuturkata dan tingkah laku yang mengguris hati, maafkan aku. Aku hanya manusia yang pada dasarnya nampak sempurna tapi sebenarnya penuh dengan kekhilafan. Aku masih seorang pendosa. 

Di saat usia menginjak di pertengahan usia tidaklah  ku minta lebih, hanya doa dari kalian agar aku bahagia bersama keluarga dan hidup dalam kesederhanaan tanpa perlu menyusahkan sesiapa.

Terima kasih suami, terima kasih buah hati ummi iman mirza, kalian pinjamaan Allah buat aku yang paling berharga. Tiada galang gantinya. 

Buat sahabat blogger yang acapkali hadir memberi komentar di setiap helaian luahan aku di Bunga Seindah Biasa ini, Terima kasih aku ucapkan. Hadirnya kalian buat aku rasa di sayangi dan di hargai.


TERIMA KASIH SEMUA.

LOVE dari CIKBUNGA a.k.a achaspertibiasa. 

#imturned35




Monday, 22 March 2021

Selamat tahun baru???

Assalamualikum semua,

Entah keberapa ratus kali tah aku asek lupa dengan blog bunga seindah biasa ni. Tahun 2021 dah menginjak ke bulan 3 masih tiada entry baru nak aku kongsikan.

Actually aku blur sebab lama sangat terperuk kat rumah. So takde benda yang menarik sepanjang dilanda PKP ni. terkurung dan terussssss terkurung.

Makan tido makan tido je kerja aku. 

Lagi satu aku takde laptop nak udate entry, PC laki guna buat keje. Nak guna HP ehhh juling biji mata aku menulis. Jadi berbulan2 lahhh blog ni sepi tanpa belaian kasih seorang ibu.. ehhh tiberrrr hahahaa.

Ni dapat guna PC sebab laki g shootinggggg makannn dapatlah update entry. 

In sya Allah bulan depan dapat kutu + dapat i - sinar  kita cari laptop murah satu. 

Baru boleh update entry hari-hari huhuhu.

Sebelum mengakhiri entry untuk kali ini, harap tak terlamabt untuk aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU. muahahahaha gilerrr dah nak habis bulan 3 kot heheeh.

BYE!

Monday, 9 November 2020

Unboxing periokkk baru..

Assalamualaikumm..
Alhamdulillahh dalam tak berapa nak ada duit tu..sempat juga aku main kutu periok bahahah.

Merasa juga pakai periok mahal. Harap² bila ada periok mahal ni rajin la memasak yang sedap².

Maklum le aku ni masak ikot mood. Kalau mood baik mesti sedap.. kalau mood kelaut haaa kelaut la rasenye.

Jom layan iols unboxing periok baru. Klik link ye. Jangan lupa like n subscribe. Eemm update entry pakai phone dapat la taruk link je. Huhuhu

Sayang korang. Ni link dia ye unboxing periuk. Tolonggg tolonggg subscribe n tekan loceng.   

Saturday, 31 October 2020

Yahoo dapat makan sedap.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah syukur rezeki harini terasa mewah sangat makan tengahari tadi. Lama sangat dah aku ngidam nak makan ketam masak lemak cili padi tapi mengenangkan harga ketam oun dah dekat rm40 hengget sekilo memang fikir 10x nak beli.

So sebab nak makan sedap punya pasal. Kena la tunggu hujung bulan. Masa untuk tutup akaun. Ada baki baru boleh beli cik ketam. 

Beli 2 ekor je. Rm15 nok. Kira murah sikit daripada bulan lepas. Bulan lepas amik 2 ekor juga tapi harga rm19 . Lepas timbang dapat tau harga terus letak balik kat tempat asal. Tak mampu teman.. 

Tapi kalini belanjawan diurus dengan baik sekali, maka lepas tutup akaun (jualan kuih pagi) ada baki beli lauk sedap hehehe.  Bulan depan target beli sotong pula.

Sekarang dengan keadaan ekonomi tak menentu bukan boleh belanja suka hati. Norma baru, nak makan sedap² kumpul duit bebanyak dulu. Supaya tak ganggu belanja yang lain. Kalau tak nanti lari budget. Ada ke macam aku ni? 

Jangan salah faham kate somi tak bagi duit belanja. Adaaaaa ..disebabkan pendemik ni gaji laki aku kena potong separuh, so kat situ je dah lari sikit budget kami. Gaji dia buat belanja makan macam biasa tapi tak boleh la nak mewah². Komitmen lain pun nak kena bayor. So as a wife yang memahami.. kalau nak makan sedap aku kumpul la duit. Sama² kami dapat makan sedap heheh.

So rezeki hari ni makan masak lemak cili padi ketam, tumis bayam and ayam goreng.

Lepas makan tadi, aku duk kat dapor lagi masak tauhi bergedil pule. Hehe. Alhamdulillah dapat 27 ketul. Bahagi² sikit dengan jiran². Jiran kata sedap boleh jual. 

Hahah jual tauhu bergedil pulak nampak gayanya lepas ni.





Sunday, 4 October 2020

Batuk.

 Assalamualaikum semua.


Harap ada diantara sahabat-sahabat yang membaca niada petua atau cara untuk menghilangkan batuk.

Aku dah tak tahan dengan batuk yang ada sekrang ni. Sangat mengganggu. Nak solat serba tak kena, nak duduk tak boleh, nak baring tak boleh, pendek kata setiap kali aku bergerak aku akan batuk dengan teruk.

Aku rase korang mesti biasa  dengar orang cakap "aku batuk sampai terkencing-kencing" betul tak?

Masalahnya aku batuk sampai terus rase nak buang air besar. Stress sangat. Aku dah makan ubat batuk, dah cube petua2 yang ada dekat internet. Semua tak menjadi.

Pernah sekali aku batuk sambil ketawa sebab masa tu tengah tengok running man, aku ketawa sambil batuk, tiba2 batuk aku tak mahu berhenti,  aku sampai tak boleh bernafas , muka sampai ke leher rase kembang macam nak pecah, tangan aku dah menggapai2 apa yang ada nak bangun dari tempat aku duduk tu, nasib baik laki aku nampak. Cepat-cepat dia bagi air suruh minum. Rase kalau laki aku tak nampak tu mau putus nyawa aku haritu huhuhu.

So kawan-kawan yang di kasihi semua, kasihanilah aku. ada tak sebarang petua atau ubat yang boleh aku ambil untuk hilangkan bauk ni.

Sekarang suami aku takde sebab ada short course dekat dengkil sana. Tinggal berdua dengan dak mija je. Kadang2 aku risau kena batuk tengah malam takde siapa tolong.

Harap kawan-kawan semua dapat tolong aku. Pleaseeeee!




Monday, 28 September 2020

Masaaaaaaaa

 Tik tok tik tok !

Waktu pun berlalu.  Di anak tirikan dan diabaikan lagi blog ini. Kesian! Tiada pengisian dan perkongsian yang di buat. Kenapa ? dan Mengapa?

Tiada kata yang dapat diungkapkan melainkan masa yang dikejar untuk diri sendiri juga masih belum cukup, inikan pula nak mencuri waktu menulis seketika. 

Omong kosong !!

Sekarang ni kan sedang menulis?

Alhamdulillah di beri kesempatan untuk aku beristirehat dari banyak perkara contohnya??? 

Cuti masak.. hihihi ADUIIII poyo je ayat2 kat atas ni hahaha.

Sekarang banyak masa terluang sebab cik suami tiada untuk di beri keutamaan, sebab beliau ada short course sebulan. 

Cik somi balik hujung minggu je. Jadiii masa yang adaa memang boleh hadap blog laaaaa.. hehehe

Harap lepas ni semua media sosial aku berupdate lah hendaknye..

OKKKK. tak sabar untuk next entry.. hmmm  bye,,,, jumpa lagi. takde idea nak tulis ape lagi sekarang ni. heheh.

Tuesday, 25 August 2020

Cyst dan aku!

Assalamualaikum.

Tarikh 17.8.2020 aku decided untuk pergi juga scan perut aku yang macam orang mengandung 4 bulan ni.

Aku memang dah lama ada masalah period tak konsisten ni. Lepas je beranak kan mirza 7 bulan aku tak datang bulan, lepas tu start la merapu meraban period nyeeeee.. kejap datang kejap tak datang.

Awal tahun hari tu period datang macam orang tumpah darah. 2 bulan berturut-turun darah turun non stop. Muka pun pucat lesi.

Bila ada masa and duit lebih sikit ni aku pun terus la pergi scan dekat klinik siti. Mudah and cepat je buat kat situ. 

So dari scan yang di buat untuk gambar first tu, gambar rahim. Dinding rahim yang tebal dengan darah yang melekat. So bila darah-darah yang sepatutnya keluar setiap bulan tak keluar, maka dia menempellah di dinding rahim. Untuk masalah ni doctor ada bagi aku ubat turun darah. Alhamdulillah 24/08/2020 bersamaan dengan semalam aku pun period. Semalam saja aku tukar pad 8x. Stressnye aku rasa. Kalah orang lepas bersalin turun darahnya. Malam tadi aku baring nak tido pun rasa macam di awang-awangan. Agaknye sebab darah banyak sangat turun. Kepala pun ting tong.
Hari ni pun masih heavy flow dengan pekej sakit perut lebih sakit dari semalam. huhuhu

Gambar bawah tu pula, eh eh ehhh tetiba ada cyst pula sebiji. huaaaaa tapi doctor kata cyst tu kecik je and tak bahaya. Lege sikit aku dengar.  Doctor juga kata yang cyst aku tu tak aktive. Aku nak tanya dengan doctor tu tapi terlupa. Korang rasa cyst yang tak aktive tu berkemungkinan boleh jadi aktive atau tidak???

Kalau korang tau , korang drop komen kat bawah ye.

Aku menaip sambil tahan sakit ni huhuhu menaip sambil berguling2. Adeh! korang doakan aku sihat walafiat je ye.  Doctor ada bagi surat suruh refer pakar O&G, tapi aku belum pergi lagi. huhuhu 

Kalau free nanti aku pergi. huhu


Aku update gambar ni kat status wassap, habis semua ucap tahniah.. wehhhh aku bukan mengandung laaaaa huhuhuhuhuhu