Sunday, 12 December 2021

Allah sayang kalian. Rindu tak berpenghujung.

Assalammualikum kawan-kawan,

Kejutan demi kejutan, kadang hati rasa terlalu rapuh untuk terima kenyataan. Tapi sebagai manusia, sebagai hamba yang masih sedaya upaya memasak kukuh iman didada, aku akur, aku redha ini takdir yang Allah s.w.t bagi pada aku dan keluarga.

Setahun yang lalu, Raya haji pertama aku hilang kakak ipar yang sangattt baik, meninggal secara mengejut,lepas habis solat isyak duduk bersembang dengan suami, sekelip mata Allah ambil pulang, mudahnye dia pergi.. tinggallah abg cik dan 4 anak yang masih kecil. 

Tahun ini bulan september yang lepas , Ayah mertua aku pula Allah panggil pulang, Perginya abah akibat jangkitan Covid-19. Jahatnya kamu covid,menjangkiti tanpa kenal sesiapa. Abah pergilepas sehari ditidurkan. Maka tinggal lah mak dengan adik-adik ipar dikampung, Aku jatuh cinta dengan kawasan perkuburan abah, lepas 24 jam abah di kebumikan, kami pergi melawat, masuk je perkarangan kubur...Allahhhhh tenangnye aku rase, seronok pun ada..sangat cantik, tersusun, kemas, dan aku tengok "eh macam meriah je kat sini" sentiasa ada orang, ada tempat orang tanam bunga, macam banyak pula aktiviti kat situ. Aku harap abah pun tenang disana, macamana aku rasa seronok datang situ, aku harap abah pun gembira disa.

Allah.. 28.11.2021, pagi2 dapat panggilan dari emak kat kampung minta kami balik, along pengsan, masa mak telifon, dia bagitahu tengah tunggu ambulans datang. Allah tu maha mengetahui, kebetulan aku ada dekat rumah kakak aku di selayang, Aku call suami, bagitau nak balik kg, along sakit.. ok balik lah nanti pape update katanya. suami aku sibuk shooting and edit video time ni, aku nak suruh dia balik sekali pun serba salah. Tak sampai 10 minit aku letak telifon, kakak aku yang tengah bercuti di seremban telifon, bagitau Along dah takde, dia on da way balikke teluk intan dah. Maka aku dengan kakak aku dirumah berpelukanlah kami. Menangis lah kami berdua. 

Siap packing terus balik, sampai je tengok rumah dah penuh dengan orang ramai, masa ni nampak abg cik yang isterinya meninggal tahun lepas ada depan pintu,, aku peluk dia,,,nangis lagi...dia kata "sabarlah, dah janji allah long pergi dulu" huaaaaaa nangis  lagi.. aku masuk rumah nampak sekujur tubuh di balut kain batik lepas. Aku tak tengok jenazah masa ni, aku cari mak dulu.. tak jumpaa..rupanya mak sebok cari jarum dan benang. Aku tengok mak under control, aku pun control emosi pergi tengok jenazah.. Allahhh manis je muka along.

Along meninggal dalam pukul 7.30 pagi.. urusan pengkebumian selesai sebelum pukul 1, Masa di tanah kubur, Ada kereta putih masuk, tenung no plate..ehhh laki aku sampai..huhu dia balik kejap  je. petang tu balik semula ke kl. keje banyak katanya. Tapi dia bagi aku tinggal seminggu kat kg teman mak. Alhamdulillah suami sangat memahami.

Ada cerita di sebalik kematian along.. Aku takkan lupa dan aku doa akan ada kifarah untuk kamu yang aniaya along, masa balik hari meninggal tu dalam hati aku dah nekad, kalau kau tunjuk muka kat situ memag aku rentap kepala dia. huhuh.. maka sampai masa kebumi x nampak bayang kau.. bukan kata aku sorang, sekampung yang kenal kau memaki hamun , mencurah rase geram dekat engkau yang takde hati perut. Mesti kau pun tak sangka kann.. takut orang tuduh kau punca along pergi.. dan yeee Aku tetap salahkan kau.. kau pembunuh!!

Pergi la along,, takkan ada lagi kesedihan dan kerinduan yang along terpaksa tanggung.  Acha doakan long damai disana, harap long dapat jumpa abah di sana.


allahhhh angkatlah darjat mereka yang telah meninggalkan kami, tempatkan lah mereka di kalangan orang2 beriman,lapangkan dan terangilah kubur mereka. amin


Al-Fatihah.

Faizatul Akmar Binti Mohd adnan

Abu Bakar Bin Mad Nor

Nor Azman Bin Zanal

Zanal Bin Bahari.

Friday, 26 November 2021

Acha Origami & Diy Art

 Assalmualaikum

Hello geng , berdasar tajuk entry terbaru, ini adalah channel youtube aku. Sebelum ni content dalam youtube aku masak n makan. Memandang kan aku tak boleh nak konsisten dengan masak n makan makan aku tuka kepada tutorial origami dan diy art. 

So far untuk diy art belum ada lagi sebab aku tengah tunggu material, dah ada nnt in sya allah aku buat laju-laju. heheh

Alhamdulillah untuk origami dah ada 9 video. aku harap korang boleh support aku untuk dapatkan 1k subscriber dan 4k jam menonton.

Tolong ye korang, aku berharap sangat content origami aku ni diterima dan boleh jadi bahan rujukan untuk siapa-siapa yang berminat dengan seni origami.

Harini aku aku share content harini, harap korang sudi subscribe like and share.


Acha Origami & Diy Art



Origami love bereben. Kalau korang takde aktiviti  nak buat dengan anak-anak korang boleh cuba tutorial ni. Dah siap boleh bagi pada yang tersayang.

Next nnt aku share video yang lain pula, Thank korang.


Friday, 19 November 2021

Aku kembali untuk kesekian kali.

 Assalamualaikum....

Hamboi tajuk bukan main... Entah berapa kali tenggelam timbul aku dalam berbloger. Orang lain jadi bloger consistent , aku pula macam chipsmore. Sekejap ada sekejap takde. Hilangnya tu bukan sekejap berbulan-bulan. Nak masuk tahun baru, maka muncul la aku. Hahahah.

Apa khabar kawan2. Sihat semua? Semoga dimusim covid ni semuanya sihat2 aja. Apa peristiwa yang berlaku sepanjang aku tak active berbloger.

Untuk pengetahuan semua kawan-kawan pada 22 September 2021 aku kehilangan Ayah mertua akibat jangkitan Covid-19. Mohon sedekahkan Al-fatihan dan doakan beliau berada di kalangan orang-orang beriman.

Selain dari peristiwa sedih ni takda apa pun yang nak dikongsikan sebab maklumlah sepanjang tahun lockdown. Makan tido makan tido jela keje aku. huhuhu. 

Selain tu busy buat kek. Saja asah skill huhu.

Dan sekarang aku kembali busy dengan  buat content untuk youtube pula. Hahahah nak gelak pun ada, dulu buat video masak makan masak makan,tapi aku rase macam tak best pula dan sekarang tukar content pula. Nak tau apa, nanti aku share.

Sampai sini dulu aku update,  lain kali atau lain bulan mungkin kita bersua lagi. hahah doakan aku rajin macam korang boleh hari2 update ok.

Done... aku nak berblog walking jap... lama tak lawat kawan2.  Byeeeee




Monday, 19 April 2021

Sweet 35

 Alhamdulillah syukur ya Allah.

Hari ini 18/4/2021 aku masih di beri kesempatan menikmati nikmatnya usia. Meningkat satu angka semakin dekatlah aku dengan pengakhiran.

Andai esok takdir Allah menjemput aku pulang. Maafkan aku wahai sahabat. Jika ada perlakuan, tuturkata dan tingkah laku yang mengguris hati, maafkan aku. Aku hanya manusia yang pada dasarnya nampak sempurna tapi sebenarnya penuh dengan kekhilafan. Aku masih seorang pendosa. 

Di saat usia menginjak di pertengahan usia tidaklah  ku minta lebih, hanya doa dari kalian agar aku bahagia bersama keluarga dan hidup dalam kesederhanaan tanpa perlu menyusahkan sesiapa.

Terima kasih suami, terima kasih buah hati ummi iman mirza, kalian pinjamaan Allah buat aku yang paling berharga. Tiada galang gantinya. 

Buat sahabat blogger yang acapkali hadir memberi komentar di setiap helaian luahan aku di Bunga Seindah Biasa ini, Terima kasih aku ucapkan. Hadirnya kalian buat aku rasa di sayangi dan di hargai.


TERIMA KASIH SEMUA.

LOVE dari CIKBUNGA a.k.a achaspertibiasa. 

#imturned35




Monday, 22 March 2021

Selamat tahun baru???

Assalamualikum semua,

Entah keberapa ratus kali tah aku asek lupa dengan blog bunga seindah biasa ni. Tahun 2021 dah menginjak ke bulan 3 masih tiada entry baru nak aku kongsikan.

Actually aku blur sebab lama sangat terperuk kat rumah. So takde benda yang menarik sepanjang dilanda PKP ni. terkurung dan terussssss terkurung.

Makan tido makan tido je kerja aku. 

Lagi satu aku takde laptop nak udate entry, PC laki guna buat keje. Nak guna HP ehhh juling biji mata aku menulis. Jadi berbulan2 lahhh blog ni sepi tanpa belaian kasih seorang ibu.. ehhh tiberrrr hahahaa.

Ni dapat guna PC sebab laki g shootinggggg makannn dapatlah update entry. 

In sya Allah bulan depan dapat kutu + dapat i - sinar  kita cari laptop murah satu. 

Baru boleh update entry hari-hari huhuhu.

Sebelum mengakhiri entry untuk kali ini, harap tak terlamabt untuk aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU. muahahahaha gilerrr dah nak habis bulan 3 kot heheeh.

BYE!

Monday, 9 November 2020

Unboxing periokkk baru..

Assalamualaikumm..
Alhamdulillahh dalam tak berapa nak ada duit tu..sempat juga aku main kutu periok bahahah.

Merasa juga pakai periok mahal. Harap² bila ada periok mahal ni rajin la memasak yang sedap².

Maklum le aku ni masak ikot mood. Kalau mood baik mesti sedap.. kalau mood kelaut haaa kelaut la rasenye.

Jom layan iols unboxing periok baru. Klik link ye. Jangan lupa like n subscribe. Eemm update entry pakai phone dapat la taruk link je. Huhuhu

Sayang korang. Ni link dia ye unboxing periuk. Tolonggg tolonggg subscribe n tekan loceng.   

Saturday, 31 October 2020

Yahoo dapat makan sedap.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah syukur rezeki harini terasa mewah sangat makan tengahari tadi. Lama sangat dah aku ngidam nak makan ketam masak lemak cili padi tapi mengenangkan harga ketam oun dah dekat rm40 hengget sekilo memang fikir 10x nak beli.

So sebab nak makan sedap punya pasal. Kena la tunggu hujung bulan. Masa untuk tutup akaun. Ada baki baru boleh beli cik ketam. 

Beli 2 ekor je. Rm15 nok. Kira murah sikit daripada bulan lepas. Bulan lepas amik 2 ekor juga tapi harga rm19 . Lepas timbang dapat tau harga terus letak balik kat tempat asal. Tak mampu teman.. 

Tapi kalini belanjawan diurus dengan baik sekali, maka lepas tutup akaun (jualan kuih pagi) ada baki beli lauk sedap hehehe.  Bulan depan target beli sotong pula.

Sekarang dengan keadaan ekonomi tak menentu bukan boleh belanja suka hati. Norma baru, nak makan sedap² kumpul duit bebanyak dulu. Supaya tak ganggu belanja yang lain. Kalau tak nanti lari budget. Ada ke macam aku ni? 

Jangan salah faham kate somi tak bagi duit belanja. Adaaaaa ..disebabkan pendemik ni gaji laki aku kena potong separuh, so kat situ je dah lari sikit budget kami. Gaji dia buat belanja makan macam biasa tapi tak boleh la nak mewah². Komitmen lain pun nak kena bayor. So as a wife yang memahami.. kalau nak makan sedap aku kumpul la duit. Sama² kami dapat makan sedap heheh.

So rezeki hari ni makan masak lemak cili padi ketam, tumis bayam and ayam goreng.

Lepas makan tadi, aku duk kat dapor lagi masak tauhi bergedil pule. Hehe. Alhamdulillah dapat 27 ketul. Bahagi² sikit dengan jiran². Jiran kata sedap boleh jual. 

Hahah jual tauhu bergedil pulak nampak gayanya lepas ni.